Avontuurlijk op reis met kinderen

Bereid je goed voor

Getty Images

Bruinbakken aan de Spaanse Costa's, relaxen op de camping in Zeeland. Het is heerlijk, maar eigenlijk zou je wel eens wat anders willen. Een avontuurlijke vakantie op een bestemming buiten Europa bijvoorbeeld. Maar kan dat wel met kleine kinderen erbij?

Blijkbaar hebben steeds meer jonge gezinnen zin in een avontuurlijke vakantie-ervaring. Want bij de GGD krijgen ze er heel wat vragen over en het aanbod van kindvriendelijke reizen naar exotische bestemmingen groeit snel. Nieuw-Zeeland, Thailand, Marokko en Namibië: het zijn maar een paar van de mogelijkheden.

Adviezen op een rij

Nou is niet ieder land even geschikt om met je kleintjes vakantie te vieren. Zo'n reis vergt bovendien meer voorbereiding dan een strandvakantie in Zuid-Europa. Hieronder zetten we een paar adviezen voor je op een rij.

Ernstige ziekten als malaria komen in heel wat delen van de wereld voor. Aan dit soort onnodige risico’s willen veel mensen hun kinderen niet blootstellen. Kies dus liefst een bestemming waar geen gevaarlijke tropische ziekten heersen, waarvoor bijzondere vaccinaties of pillen nodig zijn.

Ook is het belangrijk om te checken of het land een goede gezondheidszorg en hygiëne kent. Mocht het kunnen, probeer dan in een periode te gaan dat het klimaat extra gunstig is voor kleine kinderen.

Steeds op dezelfde plek blijven is niet nodig: rondreizen is ook met kinderen mogelijk. Voorkom daarbij wel dat ze iedere dag urenlang in de auto moeten zitten. Of dat je ter plekke nog overnachtingen moet regelen. Kortom: pas je te plannen reisschema en de keuze van de accommodatie aan de kinderen aan.

Vaccinaties

Als je je bestemming hebt bepaald, dan is het slim om altijd even langs de GGD of een ander reizigersvaccinatiebureau te gaan. Dan weet je zeker of er inentingen nodig zijn. Soms moet de BMR-vaccinatie (tegen bof, mazelen en rode hond) voor je baby worden vervroegd. Normaal gesproken krijgt je kind die rond 14 maanden op het consultatiebureau. Vaak adviseert de GGD ook een inenting tegen hepatitis A, zelfs voor populaire reisbestemmingen als Turkije. Tegen ziekten als tyfus en gele koorts zijn heel jonge kinderen moeilijk te beschermen, houd daar rekening mee bij het bepalen van het reisdoel.

Bescherming tegen muggen

Kinderen vinden het maar vies, die bittere antimalariapillen. Maar ook als je niet naar een malariagebied reist, is het beter om muggenbeten te voorkomen.

De meeste muggen zijn actief tussen zonsondergang tot zonsopgang. Zorg ervoor dat je kind dan lange mouwen, een lange broek en sokken aan heeft. Verder is het handig om een speciale kinderklamboe en een antimuggencrème met Deet (een insectenwerende, chemische stof) mee te nemen.

Diarree en uitdroging

Een van de meest voorkomende vakantiekwalen is diarree. Bij kinderen kan dit extra gevaarlijk zijn, omdat ze sneller uitdrogen. Daarom moet je kindje in warme landen meer drinken dan normaal.

Het is slim om speciale zakjes zout en glucose mee te nemen: ORS. Zulke zakjes hebben ze ook met een lekker smaakje. Als je kind diarree krijgt die langer duurt dan een tot twee dagen, kun je beter een dokter opzoeken.

Zonnebrand

Of je nou in een all-in resort in Turkije zit of op een Thais strand: verbranding ligt al heel snel op de loer. Geef je kleintje altijd een zonnehoed op en zorg dat ook zijn nekje bedekt is. Gebruik een antizonnebrandcrème met een hoge factor die waterafstotend is. Zelfs dan moet je een paar keer per dag smeren!

Hygiëne

In de tropen slaan infecties en diarree sneller toe dan in koelere gebieden. Wondjes raken in de warmte en onder minder hygiënische omstandigheden eerder ontstoken. Handjes wassen is dus extra belangrijk.

Reisapotheek

Een goede reisapotheek meenemen is altijd al aan te raden, maar zeker met kleine kinderen. Deze spullen horen er in ieder geval in thuis:

  • ORS
  • anti-zonnebrandcrème (factor 30)
  • paracetamol
  • middel tegen reisziekte
  • thermometer
  • zoutoplossing voor de neus
  • Deet (maximaal 20 procent)
  • Betadinezalf
  • jeukstillend middel
  • kinderpleisters

De apotheek kan je nader advies geven.

Handige weetjes

  • Niet alle medicijnen blijven goed in de warmte. Vraag daarom even na hoe het zit met de medicijnen die je kind nodig heeft. Zetpillen smelten gemakkelijk en kunnen zo hun werking verliezen; houd hier rekening mee.
  • Als kinderen oververmoeid zijn of te weinig hebben gegeten, slaat wagenziekte extra snel toe.
  • Vertel de huisarts in welk land je bent geweest als je kind thuis alsnog ziek wordt.