woensdag, 19 januari 2022

'Alcohol verzwakt sociale reactie'

Alcoholvergiftiging vermindert de communicatie tussen twee hersengebieden die samenwerken om sociale signalen goed te interpreteren en er adequaat op te reageren. Dat stellen onderzoekers van University of Illinois.

Zij presenteerden de resultaten van hun onderzoeker in het tijdschrift Psychopharmacology. Eerder onderzoek liet al zien dat alcohol activiteit in de amygdala onderdrukt. Dit gebied is verantwoordelijk voor het waarnemen van sociale tekens en gezichtsuitdrukking.

Verwerken
"Bij het verwerken van emoties zijn zowel de amygdala als hersengebieden in de prefrontale cortex betrokken", legt onderzoeker K. Luan Phan uit. "We wilden weten of er verandering optredenen in de functionele verbondenheid en communicatie tussen deze twee hersenregio's als gevolg van alcoholgebruik."

Bij het onderzoek waren 12 zware drinkers betrokken: twee vrouwen en tien mannen. De gemiddelde leeftijd was 23 jaar en ze dronken acht keer per week vijf (vrouwen vier) of meer drankjes. Met behulp van MRI's werden de hersenen van deelnemers bestudeerd terwijl zij naar foto's van blije, angstige en boze gezichten keken. Tijdens het onderzoek kregen de deelnemers een drankje met 16 procent alcohol of een placebo.

Alcohol
De alcohol verminderde de koppeling tussen de amygdala en de orbitofrontale cortex, een gebied in de prefrontale cortex dat socio-emotionele informatie verwerkt en beslissing neemt. Daarnaast zagen de onderzoekers dat alchol de reactie op dreiging (boze gezichten) vermindert. Phan: "Dit suggereert dat tijdens alcoholvergiftiging emotionele signalen die op dreiging duiden niet normaal worden verwerkt in de hersenen."

Trefwoorden:
Bron(nen):