'Binge drink-gen ontdekt'

Getty Images

BAARN - Wetenschappers van het King's College London hebben een gen ontdekt dat mensen gevoeliger maakt voor het effect van alcohol. Een variant van dit gen zorgt voor een grotere aanmaak van dopamine, een stof die een rol speelt bij genot.

De onderzoekers keken eerst hoe muizen met of zonder het RASGRF-2-gen op alcohol reageerden. Muizen zonder dit gen bleken veel minder naar alcohol te verlangen dan dieren die dat gen wel hadden.

​Hersenscans
Vervolgens onderzochten ze 663 jongens van 14 jaar die nog nooit alcohol hadden gedronken. Deze proefpersonen voerden een taak uit die zo ontworpen was dat de jongens een beloning verwachtten. Met hersenscans werd bekeken hoe hun brein daarop reageerde.

​Dopamine
Bij jongens met een bepaalde variant van het RASGRF-2-gen was er meer activiteit in het ventraal striatum, een hersengebied dat te maken heeft met de aanmaak van dopamine. Alcohol en andere verslavende middelen activeren het dopaminesysteem in het brein, wat te maken heeft met beloning en genot. De onderzoekers namen weer contact op met de jongens toen ze 16 jaar waren. De proefpersonen met de variant van het RASGRF-2-gen bleken meer alcohol te drinken.

​Gevoelig voor drank
Hoofdonderzoeker Gunter Schumann legt uit dat dit niet betekent dat het gen binge drinken veroorzaakt. Hierbij spelen ook andere genen en omgevingsfactoren een rol. Wel werpt het licht op de vraag waarom sommigen gevoeliger zijn voor de aantrekkingskracht van alcohol dan anderen. "Dit gen lijkt te bepalen hoe lonend alcohol voor iemand is. Mensen met een variant van dit gen ervaren een groter gevoel van beloning als ze alcohol drinken en zullen daarom vaker zware drinkers zijn", zegt Schumann.

Bron 
  • BBC
  • Science Daily