Detox bij afkicken

Afkicken van alcohol, medicijnen of drugs

Getty Images

Of je het nu 'cold turkey' doet of met behulp van medicijnen: het afkicken van alcohol, medicijnen, drugs en zelfs nicotine zal altijd met ontwenningsverschijnselen gepaard gaan. Wat kun je verwachten?

Detoxen wordt in populaire termen vaak gebruikt bij ontgiftingskuren om af te slanken of het lichaam te reinigen. Daar hebben veel mensen al moeite mee. Maar dat is niets vergeleken met wat verslaafden meemaken wanneer ze proberen af te kicken van alcohol, drugs of medicijnen.

Ontgiften 
Detox is een ander woord voor ontgiften. Mensen die verslaafd zijn aan alcohol, drugs of medicijnen krijgen ontwenningsverschijnselen als ze deze middelen niet meer nemen. Hun lichaam en geest zijn afhankelijk geworden van de alcohol of drugs en voordat ze geestelijk kunnen afkicken, moet eerst hun lichaam helemaal vrij zijn van de verslavende middelen.

Detoxverschijnselen

• Rillen en trillen
• Zweten
• Verstoorde stofwisseling
• Darmkrampen en diarree
Slapeloosheid
Hartkloppingen
Spierpijn
Hoofdpijn
• Vermoeidheid

Bovenstaande verschijnselen treden bij het afkicken in meer of mindere mate op en worden uiteraard minder als de tijd verstrijkt.

Begeleiding
Omdat detox heftig en beangstigend kan zijn, en omdat goed in de gaten moet worden gehouden hoe het lichaam steeds reageert, is een goede begeleiding, in een ziekenhuis of verslavingskliniek, erg belangrijk. Door de toegepaste medicatie worden de onthoudingsverschijnselen tot een minimum beperkt. De duur van een detoxbehandeling is afhankelijk van de fysieke toestand bij opname en duurt zelden meer dan tien dagen.

Afkicken onder narcose
Je kunt ook lichamelijk afkicken met medicijnen onder narcose - het zogenoemde 'blitz-afkicken' - waarbij de ontwenningsverschijnselen minder merkbaar zijn. Deze behandeling, voornamelijk uitgevoerd bij heroïneverslaafden, is echter zeer omstreden omdat niet gebleken is dat het beter werkt dan afkicken met medicijnen zonder narcose. Nabehandeling is sowieso noodzakelijk, zowel bij detoxen onder als zonder narcose.

Auteur 
Bron 
  • Gezondheid.be
  • Wikipedia
  • SolutionS