woensdag, 19 januari 2022

Kater schrikt drinkers niet af

Een kater beïnvloedt niet wanneer iemand weer een drankje neemt. Katers weerhouden mensen niet van drank, maar moedigen ook niet aan om weer alcohol te drinken. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Missouri.

De onderzoekers vroegen 386 vrijwilligers - voornamelijk Amerikaanse studenten - om drie weken een dagboek bij te houden. Hierin noteerden ze elke ochtend hun drankgewoonten en of ze van plan waren om die dag alcohol te drinken. Dit resulteerde in totaal in 2276 drinkgelagen en 463 katers die de onderzoekers konden analyseren.

Geen effect
Het voornemen om weer alcohol gebruiken, bleek los te staan van de eventuele aanwezigheid van een kater. Zelfs als de deelnemers ’s ochtends nog de gevolgen van hun kater voelden, zoals hoofdpijn en misselijkheid, leidde dat er niet toe dat ze zich voornamen om niet meer of minder te drinken. Er wordt wel gedacht dat mensen met een kater juist naar drank grijpen om de symptomen van de kater te verlichten. Dat bleek echter ook niet uit dit onderzoek.

De resultaten van het onderzoek verschenen in Alcoholism: Clinical & Experimental Research.

Bron(nen):