woensdag, 19 januari 2022

'Kind dat slokje alcohol mag gaat eerder drinken'

Kinderen die wel eens een slokje wijn van hun ouders kregen, drinken rond hun 14e vaker alcohol en zijn vaker al eens dronken geweest dan hun leeftijdsgenoten. Dat blijkt uit een onderzoek van Brown University.

De onderzoekers volgden 3 jaar lang 561 scholieren uit Rhode Island vanaf de 6e klas (ongeveer 11 jaar). Bijna 30 procent gaf aan het begin van de studie aan dat ze wel eens wat alcohol hadden gekregen. Meestal van hun ouders, vaak bij een feestje of speciale gelegenheid.

In de 9e klas had 26 procent van deze ‘vroege drinkers’ al een heel alcoholisch drankje op, tegenover minder dan 6 procent van hun leeftijdsgenoten die 3 jaar geleden nog helemaal geen alcohol hadden gedronken. 9 procent was bovendien al eens dronken geweest of had een grote hoeveelheid achter elkaar gedronken. Dat gold voor nog geen 2 procent van hun leeftijdsgenoten.

Drinkgedrag

Uiteraard zijn er vele andere factoren die het drinkgedrag van tieners beïnvloeden, zoals de drinkgewoontes en eventueel alcoholisme van de ouders, maar ook het karakter van de kinderen, zoals of ze in het algemeen impulsief zijn en vaak risico’s nemen. Toch bleef er volgens de onderzoekers een verband bestaan tussen de vroege kennismaking met alcohol en het alcoholgebruik een paar jaar later.

Kennismaken met alcohol

De studie bewijst niet dat de slokjes alcohol op 11-jarige leeftijd de oorzaak zijn van het drankgebruik van de scholieren een paar jaar later. "We zeggen niet dat het goed of slecht is als ouders een paar slokjes wijn toestaan”, zegt onderzoeker Kristina Jackson.

Sommige ouders denken dat je kinderen thuis al vroeg moet laten kennismaken met alcohol. Dat zou ze leren om verantwoord om te gaan met drank en de aantrekkingskracht van alcohol verminderen. Jackson geeft aan dat dit onderzoek die theorie tegenspreekt.

De resultaten van het onderzoek verschenen in het Journal of Studies on Alcohol and Drugs.

Trefwoorden:
Bron(nen):