woensdag, 19 januari 2022

Levensgevaarlijke xtc in omloop

Het Trimbos Instituut waarschuwt dat er levensgevaarlijke xtc-pillen in omloop zijn. Deze pillen hebben een zeer hoge dosering van de gevaarlijke stof PMMA.

De afgelopen week is er bij het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) een als xtc verkochte tablet ingeleverd, waarin een zéér hoge dosering PMMA is aangetroffen die levensgevaarlijk is. Het gaat om een roze, schildvormige tablet met aan beide zijden een superman-logo.

PMMA

Normaal gesproken zit er MDMA in xtc. Het verschil tussen MDMA en PMMA is dat de effecten van PMMA veel later optreden, waardoor de gebruiker kan denken dat hij met een lage dosis MDMA van doen heeft en nog meer inneemt. Uren nadat een dosis PMMA is ingenomen kunnen dan ineens ernstige fysieke effecten optreden, zoals een verhoogde hartslag en extreem verhoogde lichaamstemperatuur.

In de afgelopen jaren zijn in binnen- en buitenland verschillende mensen overleden na het gebruik van drugs met PMMA. Voor PMMA is al eerder gericht gewaarschuwd, onder meer via drugsfora en relevante sites.

Testen

Landelijk zijn instellingen voor verslavingszorg en medische diensten op de hoogte gesteld en is men in opperste staat van alertheid. Het Trimbos-instituut roept mensen op de pillen met Supermanlogo te laten testen. Omdat de meeste testcentra echter pas na de feestdagen weer open zijn, ontraadt de instelling het gebruik van xtc ten zeerste.
 

Trefwoorden:
Bron(nen):
  • Trimbos-instituut