5 vragen over... vitamine D-druppels voor kinderen

Bepaalde vitamine D-druppels mogelijk onveilig voor kinderen

baby-lepel-vitamine-d
Getty Images

Onlangs kwam in het nieuws dat kinderartsen waarschuwen voor vitamine D-druppels met de toevoeging propylgallaat (E310). Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt namelijk dat het onduidelijk is of deze stof veilig is voor kinderen onder de 1 jaar. Waar zit deze stof in? En moet je je als ouders nu zorgen maken? Het Voedingscentrum geeft antwoord op deze vragen.

1. Ik heb mijn kind vitamine D-druppels gegeven waar propylgallaat in zit. Moet ik mij nu zorgen maken?

Nee, uit onderzoek van EFSA (European Food Safety Authority) blijkt dat de druppels veilig zijn voor kinderen boven de 1 jaar. Het is alleen onduidelijk wat de effecten van de stof zijn bij baby's. Hier is nog weinig onderzoek naar gedaan. Kinderartsen raden daarom aan om kinderen uit voorzorg vitamine D-druppels te geven zonder propylgallaat. 

2. Wat is propylgallaat?

Propylgallaat (E310) is een antioxidant dat aan voedsel toegevoegd wordt, zodat het minder snel bederft. De stof zit in vitamine D Aquosum en vitamine D Aquosum (suikervrij) van het merk Davitamon. Deze druppels zijn op waterbasis. Vitamine D-druppels op basis van olie bevatten deze stof niet. 

3. Zijn vitamine D-druppels met propylgallaat veilig voor mijn baby?

De betreffende vitamine D-druppels bevatten een zeer lage hoeveelheid propylgallaat. Hierdoor is de kans erg klein dat een baby een hoeveelheid van deze stof binnenkrijgt die echt schade kan toebrengen. Als je je kind liever vitamine D-druppels geeft zonder propylgallaat, dan kun je het beste eerst goed op het etiket kijken. Volgens de wet moet het vermeld staan als ‘propylgallaat’ of als ‘E310’.

4. Zijn vitamine D-druppels op oliebasis beter dan op waterbasis?

Nee, beide soorten voorzien in de vitamine D-behoefte van je kind. Er zijn alleen wel verschillen. Vitamine D wordt beter opgenomen als er vet of olie in het lichaam aanwezig is. Daarom kun je de druppels op waterbasis het beste na een maaltijd geven. Verder zitten in druppels op waterbasis meer ingrediënten dan in druppels op oliebasis, zoals suiker. Dit zorgt voor een smaakverschil. Druppels op oliebasis zijn neutraal van smaak. 

5. Is het toedienen van vitamine D-druppels bij kinderen noodzakelijk?

Ja, het Voedingscentrum adviseert je kind tot hij 4 jaar is dagelijks 10 microgram vitamine D te geven. Vitamine D zorgt namelijk voor sterke botten en tanden. Ook draagt het bij aan een goede werking van de spieren en het immuunsysteem van je kind.

Bron 
  • RTL Nieuws
  • Voedingscentrum
  • Consumentenbond