donderdag, 16 september 2021

Bevat olijfolie ook vitamine D en E?

Ik heb vernomen dat boter vitamine D en E bevat. Ik eet zelf geen boter meer op mijn brood. Is olijfolie dan een goed alternatief om mee te bakken? Zitten daar dan ook deze vitamines in?
Didi

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige

Van nature zit er in roomboter een klein beetje vitamine D en vitamine E. Vitamine E komt voor in verschillende voedingsmiddelen, zoals: granen, noten, zaden, groenten en fruit. Vitamine D komt maar weinig voor in de voeding. Daarom wordt het in Nederland aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten toegevoegd.

Olijfolie bevat geen vitamine D en een minimale hoeveelheid vitamine E. Hoewel olijfolie rijk is aan goede vetten is het voor de vitamine D inname wellicht beter om voor een bak-en braad producten te kiezen. Aan deze producten is namelijk vitamine D toegevoegd.

Overigens is het zo dat veel mensen, vrouwen boven de 50 jaar bijvoorbeeld, extra vitamine D nodig hebben. Het is niet mogelijk om de benodigde hoeveelheid uit de voeding te halen. Als je meer wilt weten, kun je ook deze quiz maken.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Suzan Tuinier is voedingsdeskundige en coördinator van het Vitamine Informatie Bureau. Ze heeft ervaring als voedingsvoorlichter en onderzoeker. Je kunt bij Suzan terecht met vragen over vitamines en mineralen.