Biotine: vitamine B8

Vitamine H is goed voor je haar

Getty Images

Biotine is de officiële naam voor vitamine B8, een van de vitamines die behoort tot het B-complex. Dit stofje zorgt onder andere voor een mooie huid en gezond haar.

Vitamine B8 zit in een groot aantal producten, bijvoorbeeld in eieren, melk, sojaproducten, lever, noten en pinda’s. Deze vitamine heb je nodig om energie vrij te maken uit voeding. Het speelt een rol bij de opbouw en afbraak van koolhydraten en eiwitten en de productie van vetzuren.

Bovendien is vitamine B8 belangrijk voor je zenuwstelsel, voor gezond haar en een gezonde huid. Het wordt ook wel vitamine H genoemd, met de H van haar.

Geen ADH

Een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B8 is niet vastgesteld. De Gezondheidsraad bepaalde wel een zogenaamde adequate inneming voor baby’s van 0 tot 5 maanden. Deze bedraagt 4 microgram per dag. De Europese Voedselveiligheid Autoriteit raadt voor volwassenen 40 microgram per dag aan.

Zelden tekort

Omdat in zoveel producten biotine voorkomt, krijg je met een gevarieerd eetpatroon niet zomaar een tekort aan deze vitamine. Zou je er toch te weinig van binnen krijgen, dan kun je klachten krijgen als huidafwijkingen, een tongontsteking, een verminderde eetlust, vermoeidheid, spierpijn, bloedarmoede en depressie.

Rauwe eieren

Een vitamine B8-tekort komt eigenlijk alleen voor bij mensen die veel rauwe eieren eten. In rauw kippeneiwit zit namelijk avidine. Deze stof bindt zich aan biotine, waardoor je de vitamine B8 niet goed opneemt. Kook of bak je je eitjes, dan is er niets aan de hand. Verhitting maakt avidine onschadelijk.

Overschot

Een teveel aan vitamine B8 heeft voor zover bekend geen negatieve effecten op je gezondheid. Er is dan ook geen veilige bovengrens voor biotine. Je lichaam gebruikt zo veel als het nodig heeft, het overschot plas je vanzelf uit.

Bron 
  • Voedingscentrum
  • Vitamine Informatie Bureau