Gezondheidsraad wijzigt voedingsnormen volwassenen

groente-fruit
Getty Images

De Gezondheidsraad heeft de voedingsnormen voor vitamines en mineralen voor volwassenen aangepast. Het betreft een aanpassing van de inname van vitamine A, thiamine (vitamine B1), riboflavine (vitamine B2), niacine (vitamine B3), calcium, ijzer, jodium, kalium en magnesium. Dit meldt de Gezondheidsraad.

Voortaan wordt voor volwassenen een dagelijkse inname van meer vitamine A (800 microgram), ijzer (11 milligram) en riboflavine (1,6 milligram) geadviseerd. Dit is een verandering van het advies ten opzichte van 2014. Verder is het inname-advies voor thiamine (1 milligram), niacine (1,6 milligram), jodium (150 microgram) en kalium (3,5 gram) gewijzigd.

Voor calcium geldt een nieuwe norm voor jongeren in de leeftijd van 18 tot 24 jaar (1.000 milligram per dag). Voor vrouwen wordt meer magnesium (300 milligram) geadviseerd.  

EFSA

De Gezondheidsraad heeft bij de evaluatie van de voedingsnormen voor volwassenen gebruikgemaakt van de normen die de Europese voedselautoriteit EFSA heeft opgesteld. Daarbij is gekeken of de nieuwe voedingsnormen van de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA ook voor Nederland kunnen gelden. Voor de meeste vitamines en mineralen is dit het geval.

Er volgen nog adviezen over voedingsnormen voor zuigelingen, kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, over de veilige bovengrenzen en de voedingsnormen voor eiwitten, koolhydraten en vetten.

Voedingsnormen

Voedingsnormen geven aan hoeveel vitamines en mineralen het lichaam nodig heeft om goed te functioneren en om ziekten te voorkomen. Bij het afleiden van de normen wordt uitgegaan van gezonde mensen met een gezond gewicht. De normen worden bijvoorbeeld gebruikt bij de voedingsvoorlichting, de opsporing van risicogroepen voor tekorten en advisering over diëten. 

Bron 
  • Gezondheidsraad