Hoe weet ik of ik een vitaminetekort heb?

Getty Images

Ik ben een man van 66 jaar. Ik leef gezond met veel groente en fruit. Ook sport ik vijf maal per week een uur. In de winter slik ik een multivitamine. Daarin zitten vele vitamines die mijn lichaam mogelijk niet nodig heeft.
Hoe kom ik erachter of mijn lichaam tekort heeft aan bepaalde vitamine? Kan ik bijvoorbeeld naar mijn huisarts en vragen om een algemene bloedtest waaruit blijkt dat ik een tekort heb aan bepaalde vitamine en deze dan moet aanvullen. Misschien heb ik wel tekort aan bijvoorbeeld vitamine C of D. Wie kan mij dat vertellen?

Wil

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige

Een gezonde voeding bevat in principe alle vitamines en mineralen die je op een dag nodig hebt. Het advies van de Gezondheidsraad is om vanaf je 70e naast de voeding extra vitamine D te nemen. Als je klachten hebt die kunnen duiden op een tekort aan vitamines, kun je bij de huisarts vragen om een bloedtest. Aan de hand van de uitkomsten van deze test zal de huisarts een gepast advies geven.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Suzan Tuinier is een voedingsdeskundige met jarenlange ervaring in voedingsvoorlichting. Ze weet veel over vitamines en mineralen, want ze is coördinator van het Vitamine Informatie Bureau. Daarnaast gaat haar moederhart sneller kloppen als het om kindervoeding gaat.