zondag, 19 september 2021

'Hoger vitamine D-gehalte aan de kust'

Britten die dichtbij de kust wonen, maken meer vitamine D aan dan mensen die in het binnenland wonen. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Exeter.

De onderzoekers gebruikten gegevens over ruim 7000 deelnemers. Op basis van hun afstand tot de kust deelden ze deze mensen in in groepen. Daarnaast verzamelden ze informatie over het aantal uren zonneschijn.

Meer vitamine D

Deze factoren vergeleken ze met het vitamine D-niveau in het bloed van de deelnemers. Vervolgens werden de resultaten gecorrigeerd voor andere factoren die het vitamine D-gehalte kunnen beïnvloeden, zoals het gebruik van zonnebrandcrème, activiteiten buitenshuis en het eetpatroon. 

Mensen die dichterbij de kust woonden, bleken meer vitamine D in hun bloed te hebben, met name in de herfst. Het onderzoek toonde bovendien aan dat dichterbij zee de zon vaker scheen dan in het binnenland. Onder invloed van zonlicht maakt het lichaam vitamine D aan.

Zon en gezondheid

"Dit onderzoek levert aanvullend bewijs dat onze gezondheid beïnvloed wordt door de plek waar we wonen en dat het verband tussen vitamine D en gezondheid complex is. Hoewel blootstelling aan zonlicht een belangrijke factor is voor de productie van vitamine D, kan het ook negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid. Langdurige blootstelling aan de zon kan het risico op aandoeningen zoals huidkanker vergroten", zegt onderzoeker Nick Osborne.

De resultaten van het onderzoek verschenen in Environment International.

Trefwoorden:
Bron(nen):