maandag, 23 mei 2022

Krijgt mijn kind te veel vitamine D binnen?

Ik geef mijn kind van 3 jaar elke dag 10 druppeltjes vitamine D. Maar nu zag ik laatst dat er in een Danoontje ook al vitamine D zit en in boter natuurlijk ook. Krijgt mijn kind nu niet te veel vitamine D binnen? En zo ja, kan dit kwaad?
Mevr. Geurts

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige:

Vitamine D mag in Nederland inderdaad worden toegevoegd aan halvarine en margarine en aan sommige andere producten. In het advies van de Gezondheidsraad wordt rekening gehouden met de hoeveelheden die kinderen binnenkrijgen via deze verrijkte voedingsmiddelen.

Het blijkt dat dat niet voldoende is. Daarom is het belangrijk om tot je kind 4 jaar is dagelijks 10 microgram vitamine D te geven. Vitamine D bevordert de opname van calcium en de opbouw van de botten.

Wist je dat vitamine D belangrijker is voor de weerstand dan vitamine C? Je hoeft je overigens geen zorgen te maken over een teveel aan vitamine D, de totale hoeveelheid die je kind binnenkrijgt is zeker veilig. Nadelige effecten als gevolg van een overmaat aan vitamine D zijn namelijk zeer zeldzaam.

Heb jij ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel je vraag aan een expert!