zaterdag, 2 juli 2022

Mijn puberzoon eet te weinig

Ik maak me zorgen dat mijn zoon te weinig vitamines en voedingsstoffen binnenkrijgt. Hij is 16 jaar oud en vrij mager. Volgens mij eet hij veel te weinig.
Hij ontbijt met alleen een fruitontbijt. Tijdens de lunch eet hij drie bruine boterhammen met een glas chocolademelk. En hij is kieskeurig met zijn avondeten. Het enige wat hij lust is pasta, pizza, tomatensoep, tosti of brood. Fruit eet hij maar drie keer per week.
Ik vind dat hij futloos is en weinig energie heeft en maak me daarom best zorgen. Ik ben bij de huisarts geweest, die heeft zijn bloed onderzocht, maar er was niets afwijkends te vinden. Toch wil ik vragen: wat kan ik mijn zoon als aanvulling geven? Kan ik hem bijvoorbeeld vitamines of voedingssupplementen geven?
A. van der Niet

Kim Vermeulen, diëtist

Ik kan me je zorgen goed voorstellen. Jammer genoeg heb je de lengte en het gewicht van je zoon er niet bij gezet, maar als ik zie wat hij eet lijkt dat erg weinig.

Per dag zou hij gerust zes à zeven boterhammen mogen eten. Dat is dus voor het ontbijt en lunch samen. Alleen drinkontbijt als ontbijt is erg weinig. Probeer eens verschillende cereals met hem uit. Bijvoorbeeld cruesli met melk of yoghurt. Dit geeft een flinker en vollediger ontbijt.

Serveer bij de avondmaaltijd eens salades, zodat hij toch zijn vitamines binnen krijgt. Fruitsalades, eventueel deels van vers fruit en fruit uit blik, vinden veel mensen lekkerder. Ook smoothies (geperst of gemixt fruit eventueel met yoghurt) kunnen helpen om makkelijker meer fruit te eten.

Probeer zijn tekorten zoveel mogelijk met de voeding zelf aan te vullen. Wil je alsnog vitaminesupplementen gebruiken, kies dan voor een multivitamine.

Heb jij ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel je vraag aan een expert!