Overdosis vitamine D door te veel zon?

Getty Images

Sinds een paar jaar slik ik elke dag 20 µg vitamine D. Ik heb een lichtgetinte huid en het is de laatste jaren erg zonnig. Kan ik daardoor te veel vitamine D binnenkrijgen?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Vergiftiging met vitamine D is heel zeldzaam en komt nooit door de zon. De vitamine D die dankzij zonlicht in de huid wordt gemaakt en die je binnenkrijgt via voedsel of tabletjes, wordt eerst in de lever en nieren chemisch aangepast. Dit werkt regulerend. Vergiftiging met vitamine D is wel beschreven bij mensen die langdurig 1500 microgram (µg) of meer per dag innamen. In de jaren dertig probeerde men er auto-immuunziekten zoals reuma mee te behandelen. Je krijgt dan een te hoog gehalte aan calcium in je bloed; dit kan leiden tot misselijkheid, vermoeidheid, extreme dorst en nierstenen omdat je al dat calcium weer uit moet plassen. Nederlandse voedingssupplementen mogen per tablet niet meer dan 25 µg vitamine D bevatten.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.

Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.