Top-producten uit de supermarkt

Zeven gezonde toppers uitgelicht

Getty Images

Je hoeft echt niet altijd naar een ambachtelijke winkel voor een gezond, smakelijk en verantwoord product. Ook in de supermarkt zijn veel top-producten te koop, zo beschrijft culinair journalist Loethe Olthuis in haar nieuwe boek Zin en onzin in de supermarkt.

Olthuis waarschuwt ook voor flop-producten, die lijst vind je hier.

Voordelige appelstroop heeft meer ijzer

De Luikse Siroop van Lambert (€2,60 per pot) bestaat voor 100 procent uit fruitstroop (68 procent peren en 32 procent appelen). Rinse-appelstroop (van €0,65 per pot) bevat tot de helft appelstroop, de rest is suikerbietenstroop. Dat maakt uit voor de smaak, maar ook voor de gezondheid.

Je zou het niet zeggen, maar die goedkopere appelstroop is gezonder. Dat komt doordat er meer ijzer in de goedkope appelstroop zit. Het ijzer in ­appelstroop komt niet uit de appels, zoals veel mensen denken, maar uit de toegevoegde suikerbietenstroop. Suikerbiet is rijk aan ijzer. Gemiddeld bevat de hoeveelheid appelstroop voor een boterham 3 milligram ijzer. Dat is meer dan een portie rundvlees (2 tot 3 mg) of een volkorenboterham (0,7 mg). Met een versgeperst glas jus erbij heb je er nog meer aan, want ijzer uit plantaardige bronnen wordt beter ­opgenomen met vitamine C.

Heerlijke wijn

Supermarkten doen bij de inkoop van wijn nauwelijks onder voor de slijter. Voor een paar euro kun je uitstekende supermarktwijn kopen, blijkt ook uit verschillende wijngidsen, zoals die van Plus-columnist Harold Hamersma.

Vrijwel alle supermarkten werken samen met het wijnlaboratorium Meron. De supermarkten sturen een steekproef van de wijn op en het laboratorium test de wijn op smaak, kwaliteit en toevoegingen.

Culinaire camembert

Witschimmelkaas, zoals camembert of brie, is op zijn best als hij ‘gerijpt’ is. Door de rijping wordt de camembert wat vloeibaarder en krijgt hij een champignonachtige smaak. De kaaswinkel verkoopt gerijpte camembert, maar de supermarkt meestal niet omdat de kaas hiermee te kort houdbaar zou zijn. Toch slagen de supermarkten erin om uitstekende camembert aan te bieden, blijkt uit een smaaktest onder culinair journalisten. De Hoogvliet camembert van €1,19 en de AH Huismerk-camembert van €1,76 kwamen verrassend goed uit de bus.

Ambachtelijke rookworst

Rookworst in de supermarkt is meestal niet gerookt. Er is ‘rook­aroma’ aan toegevoegd, een vloeibare smaakstof. Uitzondering is de rookworst van de Barneveldse worst­fabriek De Roller, onderdeel van de Group of Butchers. Dit is de enige fabriek die de worst op traditionele manier bereidt en hem nog echt in een rookkast hangt. Veel supermarkthuismerken kopen in bij De Roller. Het is na te lezen op het etiket.

Gezonde vis

Voor weinig geld koop je in de supermarkt haringfilet in glas of een blikje makreel. Dat is net zo gezond als verse vis. De eiwitten, vitaminen en mineralen blijven goed bewaard, en ook de visvetten zitten er nog in. Die vetten zijn goed voor het hart en zitten vooral in haring, zalm en makreel. Enige nadeel is dat er veel zout kan zitten in ingemaakte vis, dus check het etiket hierop als je let op zout.

Ook voor verse vis kun je meestal beter naar de supermarkt dan de viskraam, al is de keuze minder groot. De supermarkt kan de hygiëne van de vis namelijk meestal beter garanderen door snelle doorloop, betere koeling en verpakking onder atmosfeer. De supermarkt let verder beter op erkende duurzaamheidskeurmerken zoals MSC en ASC en dat is goed tegen overbevissing. Toch naar de viskraam? Let er dan op dat de vis niet op, maar onder het ijs ligt, want anders loop je meer risico op bedorven vis.

Brood en crackers zonder toevoegingen

Er is tegenwoordig weinig verschil tussen brood uit de supermarkt en brood van de warme bakker. Zowel de supermarkt als de bakker maakt gebruik van kant-en-klare ‘broodmixen’ met broodverbetermiddelen. Supermarkten bakken het brood zelf af, net als de bakker, en daardoor zijn de verschillen klein. Wil je liever brood zonder toevoegingen, kies dan het biologische Allinson-brood van Albert Heijn. Dit is het enige gangbare supermarktbrood met alleen de vier basisingrediënten water, meel, gist en zout. Wil je zo gezond mogelijk eten, kies dan voor volkorenbrood. De term ‘volkoren’ is beschermd, en staat garant voor veel vezels en vitaminen.

Eet je liever crackers bij het ontbijt, zonder toevoegingen en met een maximum aan vezels, probeer dan eens het knäckebröd van Fjord. Gemaakt van volkoren roggemeel, water en zout, voor slechts €0,45 per pakje. Te koop bij Jumbo, Dirk, Coop en Plus.

Pindakaas met veel pinda’s

Vroeger moest je naar de natuurwinkel voor een pot pindakaas zonder toegevoegde suiker of gehard vet. Tegenwoordig heeft de supermarkt ook pindakaas zonder ongezonde toevoegingen, zoals Smaakt-pindakaas (Plus, Coop), Nuts about nature-pindakaas (Plus, Dekamarkt) en AH 100%-pindakaas (dit is niet het AH-huismerk). Boven op deze pindakaas kan wel een laagje olie komen te staan, dus even doorroeren voor gebruik. Vind je dat vervelend, kies dan een pindarijke pindakaas door de etiketten te lezen. Calvé-pindakaas bevat bijvoorbeeld 85 procent pinda, tegenover huismerken die vaak niet verder komen dan 55 procent.

Loethe Olthuis is onderzoeksjournalist en schrijft al meer dan 25 jaar over voeding, gezondheid en duurzaamheid, o.a. voor de Volkskrant en Radar+. Haar boek Zin en onzin in de supermarkt – Over ­kopen en eten (448 pagina’s) kost €24,99.

Auteur