Veel kinderen hebben vitamine D-tekort

Getty Images

Bijna één op de drie kinderen heeft te weinig vitamine D. Bij kinderen van onder andere Marokkaanse, Surinaamse, Turkse en Kaapverdische afkomst gaat het zelfs om meer dan de helft van de kinderen. Dat schrijven onderzoekers van het Erasmus MC in het aprilnummer van het wetenschappelijke tijdschrift The Journal of Nutrition.

De onderzoekers gebruikten de gegevens van meer dan 4000 kinderen uit de Generation R Studie, een grootschalige bevolkingsstudie naar de groei, ontwikkeling en gezondheid van 10.000 kinderen in Rotterdam. De vitamine D-concentraties in het bloed werden gemeten op zesjarige leeftijd tussen maart 2008 en januari 2012.

Te weinig vitamine D

30 procent van de onderzochte kinderen bleek te weinig vitamine D in het bloed te hebben. Bij niet-westerse kinderen, waaronder kinderen uit Kaapverdië, Marokko, Nederlandse Antillen, Suriname en Turkije, had maar liefst 55 procent onvoldoende vitamine D. Bij ruim 6 procent van alle kinderen en bijna 20 procent van de niet-westerse kinderen ging het zelfs om een ernstig vitamine D-tekort in het bloed met concentraties onder de 25 nmol/L.

Huidskleur en leefstijl

Het verschil tussen de Nederlandse kinderen en kinderen met een andere etnische afkomst is groot. Dit kan liggen aan hun getinte huidskleur, maar ook aan een andere leefstijl. "Kinderen met voldoende vitamine D-waarden keken minder televisie, hadden een gezonder eetpatroon op jongere leeftijd, speelden meer buiten en fietsten vaker naar school dan kinderen met een vitamine D-tekort", zegt Trudy Voortman, een van de auteurs.

Advies

"Ondanks het advies van de Gezondheidsraad om aan alle kinderen tot vier jaar vitamine D-supplementen te geven, kreeg minder dan de helft van de kinderen uit de Generation R Studie op eenjarige leeftijd extra vitamine D. We adviseren ouders om hierop alert te zijn. Door het advies op te volgen, verkleinen zij het risico op vitamine D-tekort bij hun kinderen en mogelijke gezondheidsklachten op latere leeftijd", aldus Voortman.

De publicatie is online terug te vinden op de website van wetenschappelijke tijdschrift The Journal of Nutrition.
 

Bron 
  • Erasmus MC