‘Vezelrijk dieet kan helpen bij afvallen’

Getty Images

Kleine veranderingen in je eetpatroon zijn makkelijker vol te houden dan grote veranderingen. Door simpelweg meer vezels te eten, kun je ook gewicht verliezen en aan je gezondheid werken.

Dat blijkt uit een onderzoek aan University of Massachusetts Medical School in Worcester. De gezondheidseffecten van een enkele aanpassing in je voedingspatroon, blijken wel kleiner dan die van een uitgebreid dieet.

Onderzoek

Bij het onderzoek waren 240 proefpersonen met het metabool syndroom betrokken. De eerste helft voegde langzaam meer vezels toe aan hun normale eetpatroon. Dit deden ze, tot ze de grens van 30 gram per dag hadden bereikt.

De andere helft van de groep volgde het geadviseerde dieet van de American Heart Association. Dit complexere dieet is gericht op een gebalanceerde inname van groenten, fruit, eiwitten, vetten en koolhydraten. Suiker en zout werden hierbij zo veel mogelijk vermeden.

Gewichtsverlies

Na 12 maanden waren de deelnemers in de vezelgroep gemiddeld 2,1 kilogram verloren. Bij de deelnemers die het dieet van de AHA volgden was dit 2,7 kilogram. In beiden groepen waren zowel de bloeddruk als het suikergehalte in het bloed lager. Dit zijn belangrijke elementen om de kans op diabetes kleiner te maken en de algehele gezondheid te bevorderen.

Makkelijker dieet

“Voor mensen die het lastig vinden een complex dieet te volgen, is  een simpel dieet veel gemakkelijker vol te houden. Je vezelinname verhogen is een eenvoudige richtlijn. Daarnaast zorgt de hogere verzelinname ervoor dat mensen minder trek hebben in andere ongezonde dingen.” Aldus hoofdonderzoeker Yunsheng Ma

Vezelrijk voedsel is rijk aan vitamines en mineralen, dit heeft daarom meer voordelen dan vezelsupplementen. Daarbij zorgen vezelrijke voedingsmiddelen ook voor meer verzadiging.  Er zitten ook een paar nadelen aan een vezelrijkdieet. Sommige mensen kunnen flatulentie, buikpijn of ongemakken ervaren bij hun stoelgang. Het is daarom belangrijk om de vezelinname langzaam op te bouwen en voldoende (water) te drinken.

Wetenschappers die niet betrokken zijn bij het onderzoek benadrukken dat het uitgebreidere dieet volgens de richtlijnen van de AHA meer gezondheidsvoordelen biedt. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Annals of Internal Medicine.
 

Bron 
  • WebMD