Vitamine B6 (pyridoxine)

Belangrijk voor je stofwisseling

Getty Images

Het zogenaamde 'Vitamine B-complex' bestaat uit acht vitamines. Eén daarvan is vitamine B6, een vitamine die een belangrijke rol speelt bij de stofwisseling. Het is nodig om voedingsstoffen om te zetten in een vorm die bruikbaar is voor het lichaam. Wat doet het nog meer?

Vitamine B6 werd vroeger ook wel adermine genoemd. De chemische naam is pyridoxine. Het is belangrijk bij de stofwisseling, vooral de afbraak en opbouw van aminozuren, waaruit eiwitten zijn opgebouwd. Daarnaast is het onmisbaar voor een goede weerstand, het zenuwstelsel, de aanmaak van rode bloedcellen, de werking van bepaalde hormonen en de energievoorziening.

Vlees en vis

Vitamine B6 zit in vlees, eieren, vis, brood en andere graanproducten, aardappelen en peulvruchten. Groenten, melk en melkproducten zoals kaas bevatten ook vitamine B6, maar in kleinere hoeveelheden. Bij verhitting en onder invloed van zonlicht gaat er wat vitamine B5 verloren. Daarnaast is het oplosbaar in water. Kook aardappelen en groente met vitamine B6 daarom in weinig water.

Zenuwaandoeningen

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor vitamine B6 voor volwassenen is 1,5 milligram per dag. Dat komt overeen met zes volkorenboterhammen.

Krijg je te weinig vitamine B6 binnen, dan kun je last krijgen van ontstekingen van de tong en de huid, depressies, verwardheid, vermoeidheid, bloedarmoede, een verminderde weerstand en zenuwaandoeningen. Bij pasgeboren baby’s kan een vitamine B6-tekort tot stuipen, overgeven en gewichtsverlies leiden.

Een vitamine B6-tekort wordt wel gezien bij mensen die veel alcohol drinken, lange tijd bepaalde medicijnen gebruiken of een chronische aandoening hebben.

65 bananen

Krijg je juist te veel vitamine B6 binnen, dan kan dat leiden tot problemen met het zenuwstelsel. Dat zal niet zo maar gebeuren door veel voedingsmiddelen te eten met vitamine B6 erin, maar alleen als je langdurig elke dag supplementen met een hoge dosering vitamine B6 gebruikt.

Soms schrijven artsen vitamine B6 voor bij misselijkheid bij zwangerschap, bepaalde stofwisselingsziekten en een vorm van bloedarmoede. Voor vitamine B6 is een veilige bovengrens vastgesteld van 25 milligram per dag, oftewel 10 kilogram aardappelen of 65 bananen.

Wat als je vitaminesupplementen gebruikt?

Het gebruik van vitaminesupplementen is voor de meeste mensen onnodig. Het levert geen extra gezondheidsvoordeel op. Gebruik je wel een supplement met vitamines? Dan geldt het advies om niet meer dan 100 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) te nemen. Dit kun je vinden op het etiket. In het geval van vitamine B6 neem je dus niet meer dan 1,5 milligram per dag via een supplement.

Dit advies ligt lager dan het maximum van 21 milligram per dag die in de wet vastligt. Dit komt omdat in de wet wordt uitgegaan van de maximaal veilige hoeveelheid. Neem dus in ieder geval geen supplementen met meer dan 21 milligram per dag, dan kun je gezondheidsklachten krijgen.

Kinderen hebben een lagere veilige bovengrens voor vitamine B6. De maximale hoeveelheid vitamine B6 in een supplement ligt daarom lager. Op het etiket moet van de wet een waarschuwing staan.

Vitamine B6 in het supplementAdvies/Waarschuwing op het etiket

Tot 3 milligram/dag

Niet geschikt voor kinderen onder de 1 jaar

3 milligram/dag of meer

Niet geschikt voor kinderen tot en met 3 jaar

5 milligram/dag of meer

Niet geschikt voor kinderen tot en met 10 jaar

7 milligram/dag of meer

Niet geschikt voor kinderen tot en met 17 jaar

 

Bron 
  • Voedingscentrum
  • Vitamine Informatie Bureau
  • Apotheek.nl