Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zondag, 24 september 2017

Vitamine B6 (pyridoxine)

Belangrijk voor je stofwisseling

Het zogenaamde 'Vitamine B-complex' bestaat uit acht vitamines. Eén daarvan is vitamine B6, een vitamine die een belangrijke rol speelt bij de stofwisseling. Het is nodig om voedingsstoffen om te zetten in een vorm die bruikbaar is voor het lichaam. Wat doet het nog meer?

Vitamine B6 werd vroeger ook wel adermine genoemd. De chemische naam is pyridoxine. Het is belangrijk bij de stofwisseling, vooral de afbraak en opbouw van aminozuren, waaruit eiwitten zijn opgebouwd. Daarnaast is het onmisbaar voor een goede weerstand, het zenuwstelsel, de aanmaak van rode bloedcellen, de werking van bepaalde hormonen en de energievoorziening.

Vlees en vis

Vitamine B6 zit in vlees, eieren, vis, brood en andere graanproducten, aardappelen en peulvruchten. Groenten, melk en melkproducten zoals kaas bevatten ook vitamine B6, maar in kleinere hoeveelheden. Bij verhitting en onder invloed van zonlicht gaat er wat vitamine B5 verloren. Daarnaast is het oplosbaar in water. Kook aardappelen en groente met vitamine B6 daarom in weinig water.

Zenuwaandoeningen

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B6 is voor volwassen mannen en vrouwen tot 50 jaar vastgesteld op 1,5 milligram. Dat komt overeen met zes volkorenboterhammen.

Krijg je te weinig vitamine B6 binnen, dan kun je last krijgen van ontstekingen van de tong en de huid, depressies, verwardheid, vermoeidheid, bloedarmoede, een verminderde weerstand en zenuwaandoeningen. Bij pasgeboren baby’s kan een vitamine B6-tekort tot stuipen, overgeven en gewichtsverlies leiden.

Een vitamine B6-tekort wordt wel gezien bij mensen die veel alcohol drinken, lange tijd bepaalde medicijnen gebruiken of een chronische aandoening hebben.

65 bananen

Krijg je juist te veel vitamine B6 binnen, dan kan dat leiden tot problemen met het zenuwstelsel. Dat zal niet zo maar gebeuren door veel voedingsmiddelen te eten met vitamine B6 erin, maar alleen als je langdurig elke dag supplementen met een hoge dosering vitamine B6 gebruikt.

Soms schrijven artsen vitamine B6 voor bij misselijkheid bij zwangerschap, bepaalde stofwisselingsziekten en een vorm van bloedarmoede. Voor vitamine B6 is een veilige bovengrens vastgesteld van 25 milligram per dag, oftewel 10 kilogram aardappelen of 65 bananen.

ADH

De Gezondheidsraad heeft voor verschillende groepen een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B6 bepaald:

Categorie / leeftijd Milligram per dag
Jongens / mannen  
0 - 5 maanden Bij volledige borstvoeding 0,12.
Bij flesvoeding (i.v.m. hogere eiwitgehalte) 0,20.
6 - 12 maanden 0,2
1 - 3 jaar 0,4
4 - 8 jaar 0,7
9 - 13 jaar 1,1
14 - 50 jaar 1,5
51 jaar en ouder 1,8
   
Meisjes / vrouwen  
0 - 5 maanden Bij volledige borstvoeding 0,12.
Bij flesvoeding (i.v.m. hogere eiwitgehalte) 0,20.
6 - 12 maanden 0,2
1 - 3 jaar 0,4
4 - 8 jaar 0,7
9 - 13 jaar 1,1
14 jaar en ouder 1,5
Tijdens zwangerschap of het geven van borstvoeding 1,9

 

Bron(nen):

Reactie toevoegen