Vitamine D Supplement van het Jaar 2022

Getty Images

Nederland heeft de afgelopen weken zijn stem uitgebracht in de Supplement van het Jaar verkiezing. Vitamine D ontving veruit de meeste stemmen en is daarmee voor de tweede jaar op rij de winnaar. Het Informatiecentrum Voedingssupplementen & Gezondheid (IVG) brengt met deze verkiezing jaarlijks in kaart wat de publieksfavoriet is onder voedingssupplementen.

Met alle aandacht die er de afgelopen jaren is geweest voor het nut en het belang van vitamine D is het geen verassing dat vitamine D voor de tweede keer op rij de publieksfavoriet is. Naast het feit dat het één van de vitamines is waarvoor de Gezondheidsraad een suppletieadvies geeft voor het merendeel van de Nederlandse bevolking is deze vitamine ook veel in de media geweest vanwege zijn bijdrage aan de werking van het immuunsysteem. Werken aan het immuunsysteem is voor veel mensen belangrijk geweest de afgelopen tijd.

Overige koplopers; magnesium, kurkuma en omega-3

Stemmers konden hun favoriet aangeven in de categorie vitamines & mineralen, supplementen op basis van kruiden en planten en overige supplementen. Vitamine D werd de overall winnaar. Magnesium werd een sterke tweede. In de categorie kruiden en planten supplementen was kurkuma de koploper. In de categorie overige supplementen bleek omega-3 de grote favoriet.

Belangrijkste reden voor het gebruik van voedingssupplementen; werken aan weerstand en ondersteuning immuunsysteem

In de verkiezing konden meerdere reden voor het gebruik van voedingssupplementen worden aangegeven. Bijna twee derde van de deelnemers (59%) gaf aan dat het werken aan de weerstand en het ondersteunen van het immuunsysteem de belangrijkste reden is voor hen om voedingssupplementen te gebruiken. 44% gaf te kennen dat zij het gebruik van voedingssupplementen ziet als onderdeel van een gezonde leefstijl. Verder liet een derde weten positieve effecten te ervaren bij het gebruik van voedingssupplementen.

Meer over vitamine D

Vitamine D wordt ook wel de zon-vitamine genoemd. De huid kan namelijk zelf vitamine D aanmaken onder invloed van zonlicht. Dat is ook de reden dat niet iedereen in Nederland gedurende het jaar voldoende vitamine D binnenkrijgt. Zeker de afgelopen jaren met het vele thuiswerken en de Nederlandse zon die niet altijd krachtig genoeg is. Daarom adviseert de Gezondheidsraad bepaalde groepen om het hele jaar vitamine D supplementen te slikken (zie kader).

Ons lichaam heeft vitamine D nodig voor sterke botten en tanden en om de spierkracht op peil te houden. Daarnaast is vitamine D belangrijk voor onze weerstand. Ook voor mensen die een winterdipje hebben of wat neerslachtig zijn, kan extra vitamine D ondersteuning bieden.

Meer over magnesium

Magnesium speelt een rol bij het behouden van sterke spieren en een goed geheugen. Magnesium is tevens belangrijk bij de energieproductie, voor de zenuwfuncties en bot- en gebitsvorming. Daarnaast lijkt het ook goed voor de bloeddruk, bloedcirculatie en voor de overdracht van zenuwprikkels. Sporters gebruiken magnesium omdat het goed is voor de spierontspanning, spierkracht en het uithoudingsvermogen van de spieren. Er zijn aanwijzingen dat bij inspanning en stress de magnesiumbehoefte verhoogd is. Magnesium is betrokken bij de overdracht van zenuwprikkels in de hersenen. Mensen kunnen baat hebben bij extra magnesium om beter te ontspannen.

Meer over Kurkuma

Kurkuma, ook wel geelwortel of turmeric, wordt gewonnen uit de plant Curcuma Longa. Het is een kruid dat onder andere wordt gebruikt in curry gerechten. Kurkuma is nog niet zo heel lang bekend als voedingssupplement, maar won over de afgelopen jaren enorm aan bekendheid. In 2019 werd Kurkuma de winnaar van de Supplement van het Jaar verkiezing. Er zijn aanwijzingen dat kurkuma goed is voor soepele gewrichten, het cholesterolgehalte in het bloed ondersteunt en bijdraagt aan de werking van het zenuwstelsel, zoals het geheugen en concentratievermogen. Daarnaast ondersteunt kurkuma mogelijk het immuunsysteem.

Meer over omega-3

De gezondheidsraad adviseert ons om minimaal één keer in de week vis te eten. Voor zwangere vrouwen is dit advies zelfs twee keer per week. Uit de RIVM voedselconsumptiepeiling blijkt echter dat wij dit niet halen en we gemiddeld maar de helft van de aanbevolen hoeveelheid vis eten. Logisch dat omega-3 voedingssupplementen, de bron van visolie, algenolie of krillolie, populair zijn in Nederland. Omega-3 vetzuren staan bekend om de bijdrage aan ons gezichtsvermogen, ze zijn een belangrijke bouwsteen voor onze hersenen, en ze dragen bij aan een goede bloeddruk en een normaal vetgehalte in ons bloed.
 

Met de Supplement van het Jaar verkiezing brengt het IVG jaarlijks het favoriete voedingssupplement van Nederlanders en de voor hun belangrijkste redenen voor gebruik in kaart. Het gaat hierbij om een soort voedingssupplement en dus niet om een bepaald merk. Vorig jaar verkoos Nederland ook vitamine D tot favoriet,  in 2020 was de multivitamine de winnaar en in 2019 eindigde kurkuma op de eerste plaats.

Auteur