Vitaminetekort aanvullen

Als gezond eten niet genoeg is

Getty Images

Met een gevarieerd eetpatroon krijgen de meeste mensen voldoende van alle vitamines binnen, met uitzondering van vitamine D. Maar ook voor andere vitamines geldt dat er soms een tekort kan optreden.

Voor deze mensen is het verstandig om voedingssupplementen te slikken. Bijvoorbeeld om botontkalking te beperken. En zo doen zwangere vrouwen er goed aan om foliumzuur te slikken. Hier een overzicht.[ITEMADVERTORIAL]

Vitamine D

Mannen boven de zeventig en vrouwen boven de vijftig hebben baat bij extra vitamine D om botontkalking zoveel mogelijk te beperken. Hun huid is minder goed in staat om onder invloed van zonlicht vitamine D aan te maken. Voor vrouwen vanaf vijftig jaar geldt 400 IE. Voor mannen en vrouwen boven de zeventig is het advies 800 IE extra vitamine D.

Kinderen tot vier jaar hebben ook extra vitamine D nodig, omdat ze onvoldoende gevarieerd eten en in de zon - als het goed is - ingesmeerd zijn met zonnebrand en de huid hierdoor onvoldoende vitamine D kan aanmaken. Veel ouders vergeten hun kinderen een vitamine D pilletje te geven, terwijl dit toch erg belangrijk is. De aanbevolen hoeveelheid is 400 IE.

Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven kunnen ook extra vitamine D gebruiken. De aanbevolen hoeveelheid is hierbij 400 IE.

Mensen met een donkere huidskleur of mensen die overdag nauwelijks buiten komen of die hun huid bedekken kunnen een vitamine D-supplement gebruiken. Ook hier geldt een aanbevolen hoeveelheid van 400 IE.

Vitamine B

Bij de gebruikelijke Westerse voeding ontstaat slechts zelden een vitamine B12-tekort. Een uitzondering hierop zijn ouderen. Bij hen komt een tekort relatief veel voor. De meest voorkomende oorzaak van een tekort is een verstoorde opname in het maagdarmkanaal, die vooral op latere leeftijd optreedt. Ook mensen die gedurende een langere tijd helemaal geen dierlijke producten gebruiken, zoals veganisten, kunnen een vitamine B12-tekort ontwikkelen.

Vitamine K

Zuigelingen die uitsluitend borstvoeding krijgen, hebben extra vitamine K nodig. Het is niet zo - zoals je overal leest - dat moedermelk geen vitamine K bevat. Maar uit voorzorg wordt aan alle borstgevoede baby's vitamine K voorgeschreven. In zuigelingenvoeding zit wel altijd voldoende vitamine K. Dat is via de Warenwet zo geregeld.

Foliumzuur

Foliumzuur (vitamine B11) is raadzaam voor vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn (vier weken voor tot acht weken na de conceptie). Een tekort aan vitamine B11 kan bij het ongeboren kind leiden tot een 'open ruggetje'.

Ook als het je een periode niet lukt om gezond en gevarieerd te eten, is het nuttig om een voedingssupplement te slikken.

Auteur 
  • Redactie