Wat is algenolie?

Plantaardige bron van omega-3 vet

Getty Images

Je hoort tegenwoordig meer en meer over algenolie of algenoliecapsules. Het wordt vooral gepromoot als leveranciers van omega-3 vetten, de unieke vetten die we voornamelijk binnenkrijgen uit vis. Kan algenolie vis vervangen?

Allereerst: wat zijn algen?

Algenolie wordt gemaakt uit algen. Dat zijn een soort piepkleine plantjes die in zoet en zout water groeien. Van de vijver in je achtertuin tot de Atlantische oceaan, al het water op de wereld zit er vol mee. Algen kunnen zo microscopisch klein zijn dat in een theelepel water al wel miljoenen van deze plantjes zitten. Algen groeien net als planten door fotosynthese, waarbij ze CO2 omzetten in zuurstof. Er zijn heel veel verschillende soorten algen. Ze variëren van eencellige organismen tot grote meercellige algen. Deze laatste noemen we ook wel zeewieren.

Vet uit algen

Dat algen veel voedingsstoffen bevatten, snap je als je bedenkt dat algen het voedsel zijn voor veel vissen. Die algen bevatten ook vet. Een deel van dat vet zijn bijzondere omega-3 vetten: de visvetten EPA en DHA. Juist die visvetten maken dat een keer per week vis eten een gezonde keuze is. EPA en DHA kunnen we namelijk bijna niet op een andere manier binnenkrijgen dan uit vis. Maar dus wel uit algen. Voor vegetariërs en veganisten en voor mensen die geen vis lusten zijn algen (en zeewier) dus een plantaardige bron van deze visvetten. Je moet er wel een flinke portie van eten om voldoende EPA en DHA binnen te krijgen. En daar komt de algenolie om de hoek kijken. Algenolie is het geconcentreerde vet uit algen dat dus rijk is aan EPA en DHA. Eet je geen vis dan is dit een manier om op een plantaardige manier aan deze vetten in je voeding te komen.

Waarom heb je omega-3 vetten nodig?

De omega-3 vetten heeft je lichaam nodig, je kunt niet zonder. Ze zijn belangrijk voor de hersenen en de ogen en spelen een rol bij je bloeddruk. Ook spelen omega 3-vetten mogelijk een rol bij beschermen tegen depressiviteit en dementie, maar niet alle onderzoeken leveren dezelfde resultaten op dus dit is nog niet helemaal met zekerheid te zeggen. Wat wel duidelijk is uit onderzoek is dat het een keer per week eten van vis een kleinere kans geeft op sterfte aan hart- en vaatziekten. Dit effect wordt ook aan de EPA en DHA toegeschreven. Maar helemaal precies weet men dat ook (nog) niet. Het zou ook zo kunnen zijn dat andere (nog onbekende) componenten van vis hiervoor verantwoordelijk zijn. Daarom gaat de voorkeur nog steeds uit naar vis boven supplementen.

Welke omega-3 vetten zijn er?

Je hoort het meeste over de omega 3-vetten EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) uit vis, maar er is ook nog ALA (alfa-linoleenzuur). ALA is een plantaardig omega 3-vet dat zit in diverse oliesoorten (er zit veel in lijnzaad(olie)), noten (vooral walnoten) en in kleine hoeveelheden in groene groenten en vlees. Uit ALA kan je lichaam kleine hoeveelheden EPA en DHA maken. Het is dus ook een manier om aan EPA en DHA te komen. Maar dit is onvoldoende voor wat je lichaam nodig heeft. Daarom heeft de Gezondheidsraad een dagelijks aanbevolen hoeveelheid opgesteld voor de visvetten EPA en DHA. Dat haal je met 1 keer per week vette vis eten. Juist vette vis zoals makreel, zalm, haring en sardines, omdat vette vis het meest van deze vetten bevat. Als je geen vis eet, kun je aan EPA en DHA komen door supplementen te gebruiken zoals visoliecapsules of capsules met algenolie.

Hoeveel algenolie is gezond?

Algenolie is dus een goed alternatief voor als je geen vis eet of lust. Algenolie preparaten zijn wel duur, vaak vele malen duurder dan visoliepreparaten. Dat heeft te maken met de manier waarop ze de olie winnen uit de algen, dat is lastiger dan uit vis. Daar staat tegenover dat de oliewinning uit algen duurzamer is dan uit vissen. Als je algenolie gebruikt, neem dan een preparaat met een dosering van ongeveer 200 mg omega-3 vetten per dag. Dat is de aanbeveling van de Gezondheidsraad. Meer nemen is niet altijd gezonder. Er zijn aanwijzingen dat enkele grammen EPA en/of DHA per dag een negatief effect hebben op de bloedstolling. Blijf in elk geval onder de dosering van 1000 mg (1 gram) per dag en gebruik je bloedverdunners, overleg dan het gebruik van algenolie in elk geval met je arts.

Auteur