Hoe verhoog ik mijn weerstand bij vitamine B12-tekort?

Getty Images

Sinds enige tijd heb ik een B12-tekort, omdat mijn lichaam te weinig van deze vitamine opneemt. Daarom krijg ik momenteel vitaminespuiten, maar nog steeds heb ik geen conditie, geen weerstand en bijna geen kracht. Wat kan ik doen om weer conditie en weerstand te krijgen?

Kitty

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige:

Je krijgt een vitamine B12 injectie omdat er in je maag een stofje ontbreekt. Dat stofje heet intrinsieke factor en het zorgt ervoor dat vitamine B12 in de darm kan worden opgenomen. Meestal voelen mensen met een vitamine B12 tekort zich snel beter als ze een injectie krijgen. De vitamine komt dan namelijk rechtreeks in het bloed terecht.

Waarom dat bij jou niet het geval is, kan ik helaas niet zeggen. Ik raad je aan om je huisarts te vragen om regelmatig het vitamine B12-gehalte in je bloed te laten bepalen. Zo kun je in ieder geval zien of de injecties wel goed werken.

Een goede weerstand krijg je door te bewegen en wanneer je in de buitenlucht bent. In de zon maak je vitamine D aan en die vitamine is belangrijk voor een goede weerstand. Alle andere voedingsstoffen die nodig zijn voor een goede weerstand haal je uit een gevarieerde voeding.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Suzan Tuinier is voedingsdeskundige en coördinator van het Vitamine Informatie Bureau. Ze heeft ervaring als voedingsvoorlichter en onderzoeker. Je kunt bij Suzan terecht met vragen over vitamines en mineralen.