Wat is de beste tijd om supplementen in te nemen?

Wanneer slik je wat?

Getty Images

Slik jij supplementen? Dan wil je daar natuurlijk het beste uithalen. Dat betekent ook dat je ze niet op ieder willekeurig moment moet slikken. Weet jij wat de beste tijd is voor welke vitaminepil?

We kennen dertien vitamines. Daarvan zijn negen wateroplosbare vitamines en vier vetoplosbare vitamines. De eerste zitten in het vocht dat in voedingsmiddelen zit. Deze wateroplosbare vitamines worden - met uitzondering van vitamine B12 - niet goed door het lichaam opgeslagen. Een teveel ervan plas je dus uit. De vetoplosbare vitamines zitten voornamelijk in het vet van voedingsmiddelen. Deze kunnen wel in het lichaam worden opgeslagen.

Wanneer neem je vetoplosbare vitamines?

De vetoplosbare vitamines zijn vitamine A, vitamine D, vitamine E en vitamine K. Gebruik je hier supplementen van, dat kun je ze het beste tijdens of na een maaltijd innemen, omdat ze beter worden opgenomen in combinatie met een beetje vet. Hoewel de ene maaltijd misschien wat vetter is dan de andere, maak het niet uit of je de supplementen bij je ontbijt, lunch of avondeten inneemt. Wel is het handig een vast tijdstip te kiezen, omdat je ze dan minder makkelijk vergeet in te nemen.

Wanneer neem je wateroplosbare vitamines?

De wateroplosbare vitamines zijn vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 (foliumzuur) en B12 en vitamine C. Vitamine C verbetert de opname van ijzer uit je voeding. Daarom kun je ook deze vitamine het beste bij je maaltijd innemen. Omdat ijzer voorkomt in vlees en vleesproducten, aardappelen, brood en groenten, is het een aanrader om deze vitamine - als je 'm los slikt - te bewaren voor je avondmaaltijd, zeker als je niet zo'n broodeter bent. Wateroplosbare vitamines neem je het liefst in met - jawel - water.

En een multi dan?

Voor de overige wateroplosbare vitamines geldt dat je ze op ieder gewenst moment kunt innemen. Ook hiervoor geldt dat een vast tijdstip handig is, dus in die zin is het wel zo makkelijk om ze (ook) bij een maaltijd in te nemen. Dat geldt ook voor een multisupplement, tenzij anders vermeld staat op het etiket. Omdat in een multi ook vetoplosbare vitamines zitten, kun je deze het beste nemen bij een maaltijd die ook wat vet bevat.

Omdat de B-vitamines je energieniveau verhogen, kan het handig zijn een B-complex juist aan het begin van de dag te nemen, bij het ontbijt bijvoorbeeld.

Hoe zit het met mineralen?

Jodium is nodig voor de aanmaak van schildklierhormonen en die zorgen ook voor meer energie. Het begin van de dag is dus een prima tijdstip voor dit mineraal. Magnesium kun je  het beste in de avond nemen, omdat het spierontspannend werkt en ook belangrijk is voor de productie van slaaphormoon melatonine. Dat geldt trouwens ook voor Omega-3-vetzuren: ze werken ontspannend en kunnen het beste 's avonds ingenomen worden. Omdat ze wel wat vet nodig hebben om beter opgenomen te worden, is de avondmaaltijd een goed tijdstip.

 

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum
  • Vitamine Informatie Bureau
  • Informatiecentrum voedingssupplementen & gezondheid (IVG)