maandag, 17 februari 2020

Weinig appels en ijzer in appelstroop

DEN HAAG - Appelstroop wordt gemaakt van appels, zou je denken. Onderzoek van de consumentenbond toont aan dat dat een misvatting is; van de 21 appelstropen die de bond testte, is er maar 1 waaraan geen suikerbieten zijn toegevoegd. Ook de grote hoeveelheid ijzer in stroop van appels is een fabeltje.

De Consumentenbond nam 21 appelstropen onder de loep. Het stroperige goedje bleek nog maar zelden voor 100 procent uit appels te bestaan: 20 van de 21 geteste appelstropen bestonden voor circa 70 procent uit suikerbieten en 30 procent uit appels.

Voor de smaak
Suikerbiet wordt over het algemeen aan appelstroop toegevoegd omdat het product anders een erg zure smaak heeft. Het suikerbietsap geeft de stroop een friszure, oftewel 'rinse' smaak. Hier komt ook de naam rinse appelstroop vandaan. Suikerbieten zijn bovendien een stuk goedkoper dan appels.

180 gram appels
In de rinse appelstropen uit de test zit gemiddeld 180 gram appels per 100 gram stroop. De appelstroop van Crombach blijkt de enige die voor 100 procent uit appels bestaat en bevat gemiddeld 700 gram appels per ons.

IJzeren ketels?
Appelstroop staat van oudsher bekend als ijzerrijk. In appels zit echter vrijwel geen ijzer en het is ook een fabel dat de stroop ijzer opneemt uit de ijzeren ketels waarin het wordt gekookt. Die waren vroeger namelijk van koper en tegenwoordig van roestvast staal, want in ijzer kun je geen appels koken.

IJzergehalte in stroop
Hoeveel ijzer er precies in appelstroop zit, weet je dan ook nooit. Het ijzer is namelijk afkomstig van de gebruikte suikerbieten. En de hoeveelheid in die bieten kan sterk verschillen per gebied waar ze vandaan komen, maar ook per jaar. De ene keer zit er dus meer ijzer in een verpakking dan de andere keer. De in de test gemeten ijzerwaarden verschillen daardoor behoorlijk met de hoeveelheden op het etiket. Sommige fabrikanten vermelden op het etiket de minimum hoeveelheid ijzer die erin moet zitten.

Benodigde hoeveelheid ijzer
Volwassen mannen en vrouwen hebben dagelijks 11 mg ijzer nodig, vrouwen tussen de 22 en 50 jaar 15 mg (iets meer bij zwangerschap en borstvoeding). IJzer is een bouwsteen van hemoglobine, een onderdeel van de rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof van de longen naar andere delen van je lichaam. Bij een ijzertekort (bloedarmoede) wordt dat transport moeilijker. Je krijgt dan last van duizeligheid en concentratieproblemen.

Per boterham
De geteste stropen leverden tussen de 0,9 tot 4,7 mg ijzer per boterham. Als je het vergelijkt met zoet broodbeleg zoals jam, levert rinse appelstroop dus aardig wat ijzer. Het gaat hierbij echter om non-heemijzer, die niet goed door het lichaam kan worden opgenomen. Hoeveel het lichaam opneemt hangt af van de producten die je eet en ligt tussen de 0,1 en 10 procent. Vitamine C bevordert de opname ervan en calcium remt deze. Liever een glas sinaasappelsap in plaats van melk bij de boterham dus!

Bron(nen):