Welke voeding verhoogt mijn vitamine D-gehalte?

Getty Images

Uit een bloedtest is gebleken dat ik een gebrek heb aan vitamine D. Ik vraag me nu af wat ik het beste kan eten om het vitamine D-gehalte omhoog te krijgen. Ik zit en loop best veel in de zon, dus ik denk dat het aan mijn eetpatroon ligt. Ik ben heel erg moe, en 's nachts heb ik pijn in mijn spieren, lies, heup en rug. Al zeker een half jaar word ik zo’n vier keer per nacht wakker door de pijn. Ik heb zelfs al een nieuw bed en matras gekocht en nu weet ik niet meer wat ik eraan moet doen. Heb jij een tip met betrekking tot mijn voeding?

Marianne

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige

Het is allereerst belangrijk om te zorgen dat het vitamine D-gehalte in je lichaam weer op peil is. Dat kan door een zogenaamde ‘stootkuur’ waarbij de huisarts een hoge dosering vitamine D voorschrijft.

Het kan ook met een dagelijks supplement, maar dan zal het langer duren voordat je vitamine D-waarde omhoog gaat.

Naast deze noodzakelijke supplementen is het verstandig om regelmatig buiten te komen met je handen en hoofd onbedekt. In ieder geval een kwartier, maar liever langer.

Eet vis

En qua voeding is het goed om regelmatig vette vis op het menu te zetten, zoals zalm, haring of makreel. Daarin zit veel vitamine D en dit draagt ook weer bij. Hopelijk worden de klachten dan minder.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Suzan Tuinier is voedingsdeskundige en coördinator van het Vitamine Informatie Bureau. Ze heeft ervaring als voedingsvoorlichter en onderzoeker. Je kunt bij Suzan terecht met vragen over vitamines en mineralen.