Zwangere met vitamine D-tekort meer kans op kind met autisme

Getty Images

Vrouwen met een te lage vitamine D-spiegel tijdens hun zwangerschap vergroten daarmee het risico op autisme bij hun kinderen. Op zesjarige leeftijd hebben deze kinderen twee keer vaker problemen met sociale interactie en vertonen zij afwijkend gedrag in vergelijking met leeftijdsgenootjes. Dit blijkt uit onderzoek van Australische wetenschappers in samenwerking met onderzoekers van het Erasmus MC.

De onderzoekers gebruikten de gegevens van meer dan 4000 kinderen uit de Generation R Studie, een grootschalige bevolkingsstudie naar de groei, ontwikkeling en gezondheid van 10.000 kinderen in Rotterdam. Ze meetten de vitamine D-concentraties in het bloed van de moeders bij 20 weken zwangerschap en kort na de geboorte uit de navelstreng. 16 procent van de moeders had een te lage vitamine D-spiegel.

Bij de geboorte had één op de drie kinderen een lage vitamine D-spiegel, maar de lage waarde van de moeder tijdens de zwangerschap blijkt het meest van invloed op de afwijkende symptomen die de kinderen op latere leeftijd vertonen.

Groter risico op autisme

"Ons onderzoek levert het bewijs dat een tekort aan vitamine D bij zwangeren al voor de geboorte van kinderen het risico op autisme vergroot", zegt Henning Tiemeier. "Een te lage vitamine D-spiegel van de moeder tijdens de zwangerschap verstoort een optimale ontwikkeling van de hersenen van deze kinderen. Op zesjarige leeftijd vertonen deze kinderen twee keer vaker symptomen die horen bij autisme. Ze maken bijvoorbeeld weinig oogcontact tijdens sociale interactie met anderen. Ook vertonen zij afwijkend gedrag in hun bewegingen, het zogeheten repetitief stereotype gedrag".

Extra vitamine D slikken

In Nederland adviseert de Gezondheidsraad zwangeren om vitamine D te slikken. Tiemeier: "Onze resultaten bevestigen dat dit advies goed is en dat je daarmee schade in de ontwikkeling van de hersenen tijdens de zwangerschap kunt voorkomen, die mogelijk niet op een later moment te herstellen is. Wij hebben geen aanwijzingen in ons onderzoek dat kinderen met autisme baat hebben bij extra vitamine D."

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Molecular Psychiatry.

Bron 
  • Erasmus MC