donderdag, 1 oktober 2020

Hoeveel cacao moet chocola bevatten?

Volgens de website van het Voedingscentrum bevat pure chocolade minstens 35 procent cacaodelen en melkchocolade ten minste 25 procent. Op andere websites en op chocoladeverpakkingen kom ik andere percentages tegen. Weten jullie waar dit verschil vandaan komt?
Annemieke

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Tijdens de bewerking van cacaobonen wordt cacao opgedeeld in cacaoboter en magere cacaopoeder en andere droge vetvrije cacaobestanddelen. Daarna worden de verschillende bestanddelen in wisselende samenstelling in chocoladeproducten verwerkt.

In welke verhouding de cacaobestanddelen gemengd mogen worden en welke naam chocolade met die verhoudingen mag krijgen, is omschreven in het Warenwetbesluit. Er wil nog wel eens verwarring ontstaan bij de informatie over het percentages cacao, omdat fabrikanten soms alle cacaobestanddelen bij elkaar optellen en alleen het totaal op het etiket vermelden.

Wettelijke grenzen

In het Warenwetbesluit Cacao en chocolade staat dat de aanduiding 'chocolade' alleen mag worden gebruikt voor pure chocolade met in totaal ten minste 35 procent droge cacaobestanddelen, inclusief ten minste 18 procent cacaoboter en ten minste 14 procent vetvrije droge cacaobestanddelen.

De aanduiding 'melkchocolade' mag alleen worden gebruikt voor chocolade met ten minste 25 procent droge cacaobestanddelen; ten minste 14 procent droge melkbestanddelen; ten minste 2,5 procent vetvrije droge cacaobestanddelen; ten minste 3,5 procent melkvet; en in totaal aan cacaoboter en melkvet ten minste 25 procent vetten.

De aanduiding 'witte chocolade' is voor chocolade met ten minste 20 procent cacaoboter; en ten minste 14 procent droge melkbestanddelen, inclusief ten minste 3,5 procent melkvet. Wat betreft de extra pure variant is er geen wettelijke grens bepaald. Fabrikanten maken tegenwoordig verschillende soorten bittere chocolade. Soms noemen ze dat 'extra puur'.

Meer cacao

Die wettelijke cijfers staan ook op onze website. Maar fabrikanten mogen zelf bepalen of en zo ja, hoeveel (meer) cacao ze in een product stoppen binnen de door de wet vastgestelde kaders van pure, melk en witte chocolade. Vandaar dat de cijfers op de etiketten soms afwijken van de cijfers in de wet.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.