Is het ongezond om bevroren vlees te bakken?

Getty Images

Heel vaak vergeet ik vlees op tijd uit de vriezer te leggen voor het avondeten. Als ik het eten ga bereiden, is het dan vaak nog bevroren van binnen. Is het ongezond om dit te doen?

Mary

Patricia Schutte, voedingsdeskundige:

Het is niet persé ongezond als vlees tijdens het bereiden deels nog is bevroren, als je er maar voor zorgt dat de binnenkant goed gaar wordt. Het probleem is alleen dat dit wel meer tijd en vaardigheid kost, want de buitenkant moet niet verbranden terwijl de binnenkant nog rauw is.

Geleidelijk ontdooien

Veilig ontdooien kan door het vlees de avond van tevoren in de koelkast te leggen. Door het geleidelijk ontdooien krijgen bacteriën geen kans en blijft het vlees lekker sappig. Ontdooi het vlees door het afgedekt op een bord of in een schaal onderin de koelkast te leggen zodat vleessappen niet op andere producten kan lekken.
 
Het bereiden van vlees dat deels nog is bevroren heeft een langere bereidingstijd nodig en gaat het ten koste van de kwaliteit. Bij het bereiden gaan er meer vitamines en mineralen verloren en het kost meer energie. Verder bestaat het gevaar dat de buitenkant al lang gaar is en bruin gekleurd, terwijl de binnenkant nog rauw is.

Ziekmakende bacteriën

Vlees laten ontdooien op het aanrecht kun je beter niet doen omdat bij kamertemperatuur de mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën snel kunnen uitgroeien. Hetzelfde geldt voor het ontdooien op de verwarming of in warm water.

Eenmaal ontdooid vlees kun je prima gebruiken om een maaltijd mee te bereiden. Door het verhitten gaan eventueel aanwezige schadelijke bacteriën dood. Heb je nog een restje over van deze bereide maaltijd dan kun je dit veilig invriezen om later te gebruiken.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.