Maakt de volgorde van eten of drinken bij de maaltijd iets uit voor je gezondheid?

Getty Images

Maakt de volgorde van eten of drinken bij de maaltijd iets uit voor je gezondheid?

Peter

De volgorde van gangen bij de warme maaltijd is voorgerecht, soep, tussengerecht, hoofdgerecht, nagerecht, koffie, thee. Dit is ingebed in de cultuur en lijkt vooral bepaald door de smaak van de gerechten. In welke volgorde je je bord leeg eet als je alleen een hoofdgerecht eet, maakt niet uit. Doe wat je lekker vindt of gewend bent.

Voedsel wordt in de maag vermengd met maagsap en de spieren van de maagwand kneden het voedsel. Het duurt enkele uren voordat het voedsel je maag verlaat. De dunne darm zorgt ervoor dat de voedingsstoffen die door de vertering beschikbaar komen, worden opgenomen door het lichaam.

Het maakt voor de opname van voedingsstoffen niet veel uit of je binnen een maaltijd eerst je groente eet, of juist eerst je vlees of rijst, of steeds een hapje van elk neemt. Drinken verlaat de maag sneller dan vaste voedingsmiddelen. Je kunt gerust wat water drinken voor, tijdens of na het eten.

Sommige voedingstoffen worden beter opgenomen als ze in combinatie worden gegeten met andere voedingstoffen. Zo helpt vitamine C (in groente) de opname van ijzer (in vlees of vleesvervanger). Voor je ijzeropname is het dus belangrijk om tijdens een maaltijd groente of fruit te eten.

Voor je spijsvertering is het belangrijk om regelmatig te eten en rustig de tijd te nemen voor een maaltijd.

Enkele tips voor een goede spijsvertering:

  • Drink elke dag 1,5 tot 2 liter water.
  • Eet veel vezels. Er zitten onder andere veel vezels in volkorenproducten, groente en fruit. Bekijk tips om meer vezels te eten.
  • Zorg voor een volwaardige voeding met voldoende variatie. De Schijf van Vijf is daarvoor een richtlijn.
  • Goed kauwen helpt om het eten beter te verteren.
  • De spijsvertering heeft tijd nodig, neem daarom rustig de tijd voor een maaltijd.
  • Eet regelmatig en sla geen maaltijden over. Voor sommige mensen werkt het goed om drie hoofdmaaltijden per dag te eten met enkele tussendoortjes. Andere mensen bevalt het bijvoorbeeld beter om zes kleine maaltijden te gebruiken.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.