Mijn zoon doet aan intermittent fasting: kan dat kwaad?

jongen-fitness
Getty Images

Mijn zoon van 17 voetbalt en is daarnaast zeer fanatiek aan het fitnessen. Nu volgt hij een 'dieet' waarbij hij 16 uur niet mag eten. De overige 8 uur eet hij gezonde dingen, maar wel heel veel om aan zijn eiwitten te komen. Om aan de 16 uur niet eten te komen, slaat hij het ontbijt over. Wij zijn het daar als ouders niet mee eens. Hoe sta jij daar tegenover?

Yvonne Bloemers

Beste Yvonne,

Uit uw vraag te halen, volgt uw zoon het intermittent fasting. Dat is een vorm van afwisselend vasten. Het kan gunstige gezondheidseffecten hebben en effectief zijn voor gewichtsverlies. (Bron: Voedingscentrum.)

Op lange termijn is hierover nog niets bekend. Wat belangrijk is dat hij voldoende energie in de andere uren binnenkrijgt. Eiwitten zijn heel belangrijk voor spieropbouw en herstel, maar daar is ook een positieve energiebalans voor nodig.

Als hij zijn voeding in de 'eeturen' goed op orde heeft, dan kan het overslaan van het ontbijt niet voor veel problemen zorgen. Maar voeding is meer dan alleen eiwitten. Koolhydraten en vetten in de juiste hoeveelheden zijn ook zeer belangrijk. Het ligt eraan wat zijn doelstelling is en hoelang hij het wil gaan volhouden.

Ik zou hem adviseren om een keer met een sportdiëtist te sparren.

Groeten,
Esther van Etten | sportdiëtist

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.