woensdag, 27 januari 2021

Zijn producten zonder conserveermiddelen gezonder?

Op sommige producten staat groot op de verpakking 'zonder conserveermiddelen'. Is dat dan beter dan producten mét conserveermiddelen?

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Conserveermiddelen worden in verschillende producten gebruikt. Voorbeelden zijn: kaas, vleeswaren, sauzen en salades voor op brood. Deze middelen zorgen ervoor dat producten langer goed blijven, waardoor er minder voedsel in de vuilnisbak verdwijnt. Fabrikanten gebruiken conserveermiddelom de houdbaarheid van producten te garanderen. Het komt de voedselveiligheid ten goede. Dankzij conserveermiddelen wordt het risico verkleind dat je ziek wordt van een product als gevolg van schadelijke bacteriën.

Soms zie je in de winkel een product waarop staat 'zonder conserveermiddelen'. Vaak gaat het om producten waar helemaal geen conserveermiddelen voor gebruikt hoeven te worden. Soep uit een blik is bijvoorbeeld verhit, waardoor je geen conserveermiddelen meer nodig hebt om het lang goed te houden. Maar het staat er soms wel op. Kijk op de ingrediëntenlijst op het etiket als je producten wilt vergelijken.

E-nummers

Conserveermiddelen hebben een E-nummer. Dat betekent dat ze veilig zijn bevonden door de Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA en dat je er nooit te veel van binnen kan krijgen, ook al eet je bijvoorbeeld veel vleeswaren of sauzen met conserveermiddelen.

Kortom, zonder conserveermiddelen is niet beter of gezonder dan producten met conserveermiddelen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.