Ik heb al een jaar last van overbelaste peesplaten. Wat kan ik doen?

peesplaat
Getty Images

Ik heb al meer dan een jaar last van overbelaste peesplaten. Ik heb zooltjes gekregen van de podotherapeut en doe elke dag mijn voeten vijf minuten rollen met een bevroren waterflesje. Het gaat maar niet over. Wat kan ik nog meer doen?

Marianne

Anouk Jannes, podotherapeut:

Hallo Marianne,

Door een verhuizing is de vraag blijven liggen, maar hopelijk bent u in de tussentijd geholpen. Mocht u nog klachten hebben dan zou ik u adviseren om een echo te laten maken van de peesplaten. Dit om uit te sluiten wat er exact aan de hand is. Mocht blijken dat de peesplaten verdikt zijn, dan zou een aanvullende therapie zoals shockwave of EPTE een alternatief zijn. Ook zou ik u adviseren om uw behandelend podotherapeut nogmaals te laten meekijken of de zolen in orde zijn naar aanleiding van de echo of dat er nog aanpassingen aan gemaakt kunnen worden. Ook zouden zij uw schoenen eens kunnen bekijken of deze goed zijn of dat er meer uitgehaald kan worden. Daarnaast zou de podotherapeut of fysiotherapeut kunnen onderzoeken of uw kuitspieren in orde zijn of verkort. Mochten deze verkort zijn, dan kan dit ook meespelen waarom de klachten niet over gaan. Mogelijk kunnen zij u op basis van dat onderzoek oefeningen meegeven of bijvoorbeeld een strassburg sock adviseren.

Mocht u nog andere vragen hebben, dan hoor ik dit graag.

Anouk Jannes is een podotherapeut voor RondOm Podotherapeuten. Zij heeft haar opleiding gevolgd in Eindhoven en werkt sinds 2016 als podotherapeut en MSU echografist.