Kunnen pantoffels kwaad voor kinderen?

pantoffels van kinderen
Getty Images

Mijn zoontje zit in groep drie van de basisschool. Sinds kort hebben ze daar een verplicht pantoffelbeleid ingevoerd. Nu maak ik mij grote zorgen om de orthopedische gevolgen hiervan. Uiteraard heb ik deze zorgen met de directie en juf besproken, maar dat wordt weggewuifd. Ik ben benieuwd wat jouw mening hierover is.

Alfred

Anouk Jannes, podotherapeut:

Wanneer een kind geen klachten heeft, dan is het geen probleem om op een (adequate) slof te lopen. Het is zelfs beter om op blote voeten te lopen of op sokken met antislip, omdat hierdoor de voet meer geprikkeld wordt en zijn eigen functie uit kan voeren. Dit zorgt voor een betere ontwikkeling van de voeten. Daarnaast hebben ze tegenwoordig wel goede sloffen voor kinderen met een rubberen loopzool en klittenbandsluiting of minimalistische sloffen waarbij het lijkt alsof je op sokken loopt. Sloffen die niet goed zijn, zijn bijvoorbeeld dierensloffen of instappers. 

Heeft het kind klachten, dan is het aan te raden om samen met de podotherapeut op zoek te gaan naar een geschikte schoen/slof, want in dat geval is het niet goed dat een kind de hele schooldag op zijn sloffen zou lopen. Ook als een kind veel valt, is een stevig contrefort (hak- of hielstuk) belangrijk voor de stabiliteit, dus het is raadzaam om dit per kind te bekijken.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Anouk Jannes is een podotherapeut voor RondOm Podotherapeuten. Zij heeft haar opleiding gevolgd in Eindhoven en werkt sinds 2016 als podotherapeut en MSU echografist.