Waarom hebben nagelschaartjes een rond uiteinde?

Getty Images

Overal lees en hoor je dat je teen nagels recht moet afknippen. Ook ik doe dat al jaren, maar ik merk wel nu ik wat ouder word dat het moeilijker gaat. Ik heb nu een beter schaartje gekocht, alleen vind ik het vreemd dat die schaartjes en knippers allemaal ronde uiteinde hebben. Ze knippen allemaal standaard rond en niet recht. Hoe zit dat?

Christa

Anouk Jannes, podotherapeut:

Hallo Christa,

Vaak zijn de nagelschaartjes die wij allemaal kennen bedoeld voor de handen omdat je deze nagels wel rond kunt afknippen. Bij vingernagels zit er geen druk op zoals bij de teennagels, waardoor een vingernagel minder tegen de nagelwal wordt aangeduwd. Hierdoor is er minder risico op het ingroeien zoals bij teennagels.

Bij teennagels kan je een nagelknipper gebruiken die wel iets rondloopt. Alleen is ons advies om nooit aan de voorzijde in het midden van de nagel te beginnen, maar altijd in een hoek. Dit omdat wanneer je in het midden begint, je de nagel dus daadwerkelijk rond af knipt. Terwijl wanneer je in de hoek begint, je de nagel in kleine stukje recht kan afknippen. Dit zodat de nagel dus recht blijft.

Met vriendelijke groet,

Anouk Jannes

 

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Anouk Jannes is een podotherapeut voor RondOm Podotherapeuten. Zij heeft haar opleiding gevolgd in Eindhoven en werkt sinds 2016 als podotherapeut en MSU echografist.