Wat doet ouder worden met je voeten?

Fat pad syndroom en doorgezakte voeten

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: wat doet ouder worden met je voeten?

Ouder worden zorgt ervoor dat alles in je lijf wat meer piept en kraakt, hoewel de één daar meer last van heeft dan de ander. Ook je voeten en enkels ontkomen niet aan het effect van veroudering. Door het ouder worden neemt de sterkte van spieren en banden af. Dit kan leiden tot het doorzakken van de voetboog. Hoe meer de boel uitrekt des te meer ruimte er ontstaat tussen de botjes. Hierdoor wordt de voet langer en breder en zakt deze door. Maar dat is niet het enige: ook het kraakbeen is aan slijtage onderhevig. Hierdoor ontstaat er eerder stijfheid, pijn, artrose en zelfs vergroeiingen van de voet. Klachten die daardoor ontstaan zijn voorvoet- en hielklachten zoals hielspoor. Een andere veelgehoorde klacht bij het ouder worden is hallux valgus: een klauwstand van de tenen en een scheefstand van de grote teen.

Fat pad syndroom

Ook je vetlaag ontkomt niet aan het ouder worden. Waar het vet op de rest van je lichaam vaak wat toeneemt, neemt die onder je voeten juist af waardoor er meer druk op de bal van de voet komt te staan. Dit kan voelen alsof je op je botten loopt en wordt het fat pad syndroom genoemd. Ook het neuroom van Morton komt veelvuldig voor bij oudere voeten, vooral bij vrouwen. Dit is een beknelling van de gevoelszenuw die tussen de middenvoetsbeentjes ligt en doorloopt naar de tenen. Vaak wordt het veroorzaakt door een leven lang op hakken lopen, of door het dragen van te strakke (punt)schoenen. Mannen van middelbare leeftijd hebben dan juist weer meer last van jicht aan hun grote teen met pijn, zwelling en stijfheid. Dit is het gevolg van urinezuurkristallen die zich gaan ophopen in de gewrichten. Alsof dat nog niet alles is; ook achillespeesontsteking komt op oudere leeftijd meer voor. De achillespees is de pees die je gebruikt om je voet te buigen. Deze verzwakt soms door een verminderde bloedtoevoer. Vooral de hiel of de achterkant van de enkel kan pijn doen door achillespeesontsteking. Een verminderde bloedsomloop kan ook (enkel)oedeem tot gevolg hebben. Oedeem is de Latijnse naam voor verhoogde ophoping van vocht in weefsels.

Wat te doen?

Allereerst is en blijft een goede voetverzorging belangrijk, ook bij oudere voeten. Verwijder regelmatig het teveel aan eelt, zorg voor kortgeknipte teennagels en smeer je voeten goed in. Draag verder goede schoenen, in de juiste maat. Heb je klachten, dan kan een bezoek aan de podotherapeut veel doen. De podotherapeut heeft verschillende mogelijkheden om lichamelijke klachten in de voeten, knieën, heupen en lage rug te behandelen. Ook kan hij hulpmiddelen als steunzolen aanmeten. Bij ernstige pijnklachten is het ook verstandig je huisarts in te schakelen. Soms kan een pijnstillende injectie of zelfs operatie verlichting bieden.

 

Bron 
  • Nederlandse Vereniging voor Podotherapeuten
  • Every Day Health