Wat te doen bij eelt op grote teen?

Getty Images

Ik heb al langere tijd een eeltplek aan de linkerzijde van mijn rechter grote teen. Sinds ik ben gaan hardlopen heb ik ook een eeltplek aan de rechterzijde van mijn linker grote teen gekregen. Op zich doen beide plekken
geen pijn en heb ik er evenmin last van met (hard)lopen. Het ziet er echter niet zo mooi uit en ik vraag me af of het niet erger gaat worden en ik er niet beter nu iets aan zou kunnen doen?

Annelies

Sepp Mortelmans, podotherapeut

Eeltvorming wordt altijd veroorzaakt door druk en wrijving. Meestal is er sprake van een ongelijkmatige drukverdeling tijdens het lopen waardoor de huid, die anders geen druk krijgt, eelt gaat aanmaken om zichzelf als het ware te beschermen.

Eelt aan de zijkanten van de grote teen zijn vaak het gevolg van een afwijkende afwikkeling van de voet. Dit kan je eventueel compenseren door middel van een podotherapeutische zool maar als je er geen klachten van hebt is het maar de
vraag of je dit wil.

Anderzijds kan je de eelt ook regelmatig laten verwijderen door een pedicure. Zo houd je het bij, en voorkom je voor een deel ook dat je er last van gaat krijgen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Sepp Mortelmans is podotherapeut. Hij is specialist op het gebied van echografie en voetklachten ten gevolge van reuma. Je kunt hem vragen stellen over voetproblemen in het algemeen en zijn vakgebied in het bijzonder.