Barbecuesauzen vaak vol suiker en zout, maar er zijn grote verschillen

Voedingscentrum bekeek supermarktsauzen

Getty Images

Het is volop zomer: voor veel mensen een reden om de barbecue regelmatig aan te steken. Lekker veel groenten op de grill, misschien een stukje vis of vlees, een salade erbij. Het Voedingscentrum heeft zes kant-en-klare barbecuesauzen met elkaar vergeleken. En wat blijkt: ze bevatten vaak veel suiker en/of zout én er zijn grote verschillen.

Zeven suikerklontjes

Het Voedingscentrum heeft zes kant-en-klare barbecuesauzen uit de supermarkt onder de loep genomen. In de afbeelding hieronder zie je hoeveel suiker en zout ze bevatten per 100 gram.

Sommige sauzen blijken per 100 gram zo’n 30 gram suiker te bevatten: dat is meer dan 7 suikerklontjes. Dat is een groot verschil met de saus met het laagste suikergehalte, die komt uit op iets minder dan 1 suikerklontje per 100 gram. Die barbecuesaus bevat dan wel weer het meeste zout van de sauzen in dit rijtje. Ze passen geen van allen in de Schijf van Vijf.

Getty Images

Het maakt dus nogal uit welke barbecuesaus je kiest. Wil je toch graag wat saus op je bord? Check het etiket en kies er een met minder suiker of zout en neem een kleine portie. De voedingswaarden opzoeken gaat extra makkelijk met de 'Kies Ik Gezond?'-app van het Voedingscentrum. Je kunt in de app makkelijk producten opzoeken of ze scannen via de streepjescode. Zo zie je in een oogopslag de voedingswaarden en kun je de saus met minder suiker of zout kiezen.

Zelf maken is nog gezonder

Nog gezonder is het om de sauzen voor bij de barbecue zelf te maken, zodat je precies weet wat erin gaat. Knoflooksaus, tomatensalsa: hier vind je vier recepten voor slanke barbecuesauzen zonder suiker en met veel minder zout.

Tip!
Eens wat anders op de barbecue? Download ons gratis magazine, vol gezonde barbecue-recepten.

Auteur