zaterdag, 14 december 2019

Granola met kokoschips en vanille

Lekker krokant, voor over je havermout, smoothie of als tussendoorhapje
Aantal personen:
ongeveer 20 porties
Bereidingsduur:
20 minuten voorbereiden, 23-28 minuten roosteren
Ingrediënten:
  • 190 g ongezoete grote kokosvlokken
  • 180 g glutenvrije havermout
  • 90 g ongeroosterde pompoenpitten
  • 80 g gepeld hennepzaad
  • 30 g ongeroosterde zonnebloempitten of meer pompoenpitten
  • 2 eetlepels kokossuiker of een korrelige suiker naar keuze
  • 1 1/2 theelepel kaneelpoeder
  • 1,5 g fijn zeezout
  • 90 ml plus 1 eetlepel koudgeperste, gesmolten kokosolie
  • 105 ml plus 2 eetlepels ahornsiroop
  • 2 eetlepels zelfgemaakte zonnebloempittenpasta
  • 1 theelepel (5 ml) vanille-extract
  • 2 vanillestokjes, in de lengte opengesneden en het merg eruit geschraapt, of een halve theelepel vanillepoeder

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius. Bekleed een extra grote diepe bakplaat met hoge rand (38 × 53 cm) met bakpapier.
  2. Meng in een grote kom kokosvlokken, havermout, pompoenpitten, gepeld hennepzaad, zonnebloempitten, suiker, kaneel en zout door elkaar.
  3. Smelt de kokosolie in een kleine pan en haal de pan daarna van het vuur. Roer er de ahornsiroop, zonnebloempittenpasta en het vanilleextract door. Roer het merg (of het vanillepoeder) door het mengsel. Bewaar de peulen.
  4. Schenk het vochtige mengsel op de droge ingrediënten en roer alles goed door elkaar.
  5. Schep het granolamengsel samen met de vanillestokjes op de voorbereide bakplaat. Verdeel hem in een egale laag over de bakplaat.
  6. Rooster de granola 15 minuten. Haal de bakplaat uit de oven en roer de granola door. Bak de granola nog 8-13 minuten tot hij aan de randjes net goudbruin begint te worden; hij komt zacht uit de oven, maar wordt hard tijdens het afkoelen. Laat hem op de bakplaat in circa 1 uur helemaal afkoelen en schep hem dan in een glazen pot. Als je ook de vanillestokjes in de pot stopt, krijgt de granola nog meer vanillearoma.
  7. Luchtdicht verpakt kun je de granola 3-4 weken in de koelkast bewaren. In de vriezer is dat enige maanden. Ik vries mijn granola het liefst in aparte diepvrieszakjes met zipsluiting in. Zo heb ik altijd een portie voorhanden. Druk de lucht goed uit het zakje voor je het afsluit.

Tip 1. Gebruik eventueel andere zaden of pitten of voeg, als je noten verdraagt, bijvoorbeeld walnoten of geschaafde amandelen toe.

Tip 2. De zonnebloempittenpasta kun je vervangen door een notenpasta.

Dit recept komt uit het kookboek Oh she glows - Elke dag van Angela Liddon. De foto is gemaakt door Ashley McLaughlin.