Lekkere en gezonde ontbijtjes

Neem de tijd voor een ontbijt!

Getty Images

Snel een boterham on the go? Of alleen een kop thee of koffie? Hoe ziet je ontbijt eruit? Een goede start zorgt voor een goede dag. Inspiratie nodig voor gezonde ontbijtjes? We hebben er een aantal op een rij gezet waarmee je eindeloos kunt variëren.

Wij verzamelden 10 ideeën voor smakelijke gezonde ontbijtjes voor je:

Zalm-eipotjes uit de oven

Dit ontbijt oogt luxe, maar toch hoef jij er niet veel voor te doen. De oven is je vriend. De groenten en de zalm leg je (gesneden) in een klein ovenschaaltje, breek er een ei boven en na 10 minuten in de oven kun jij genieten. Op dit recept kun je volop variëren met de vulling. Ook rucola, paprika, waterkers en reepjes rauwe ham zijn bijvoorbeeld lekker. Neem er eventueel een snee (geroosterd) volkorenbrood bij.

Volkoren banaanpannenkoekjes

Deze pannenkoekjes zitten vol vezels en zijn op een natuurlijke manier gezoet met banaan. Lekker met vers fruit zoals aardbeien of blauwe bessen. Heb je wat tijd in de ochtend, bak er dan wat meer en bewaar dat wat je over houdt in de koelkast. Zo heb je een dag later een makkelijke lunch.

Overnight oats met kwark en abrikozen

Oké, het meeste werk voor dit ontbijt doe je de avond ervoor. In de ochtend hoef je alleen het gedroogde fruit en de kwark maar toe te voegen. Maar in het kader van variatie en vanwege het feit dat havermout echt heel gezond is, staat dit recept toch in onze top 10.

Ontbijtcrumble

Het ultieme verwenontbijt. Eenmaal geproefd wil je dit vaker maken. Als je over een tijd weer naar je werk mag, maak je dit recept nog regelmatig in het weekend. Wedden?! Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil (voor 1 persoon) 1 appel (liefst moesappel zoals goudreinet), verwijder het klokhuis en snij de appel in stukjes. Snij 2 gedroogde abrikozen in stukjes. Doe de appel, abrikozen en wat kaneel in een ovenschaaltje. Smelt 1 eetlepel kokosolie en 1 eetlepel honing samen in een steelpan. Roer er 6 eetlepels havermout door. Verdeel het havermoutmengsel over de appel en bak de crumble 20 minuten. Heerlijk met een schep yoghurt.

Shakshuka

Wij zijn vooral gewend om groenten bij de avondmaaltijd te eten. Maar wist je dat in landen als Israël, Tunesië en Marokko shakshuka, vol groenten, als ontbijt op tafel staat? Maak het eens. Zo heb je meteen vroeg op de dag al een flinke portie groenten binnen.

Hüttenkäse met gegrilde perzik

Nu je toch gewend bent regelmatig bij het fornuis te staan voor je ontbijt, kun je ook ontdekken hoe lekker gegrilde perzik smaakt. Zeker in combinatie met kaneel, hüttenkäse, hazelnoten en pompoenpitten. Doordat hüttenkäse veel eiwit bevat, heb je minder snel trek tussendoor. En de hazelnoten en pitten zitten tjokvol gezonde vetten.

Pita geitenkaas

Boterham met kaas? Pitabroodje met aardbeien en geitenkaas! Varieer eens op die oer-Hollandse bruine boterham met kaas. Verwarm een volkoren pitabroodje in de oven en snij deze horizontaal open zodat je het broodje kunt vullen. Smeer er zachte geitenkaas in, beleg met plakjes aardbei en strooi er wat gepelde pistachenootjes in.

Smoothie met groente

Smoothies lijken het ultieme snel-klaar-ontbijt. Maar toch kan het schoonmaken van de ingrediënten best wat tijd in beslag nemen. Die tijd heb je nu dus. Het nadeel is alleen dat je met een smoothie al snel een behoorlijke hoeveelheid fruitsuikers binnenkrijgt. Als je ook wat groenten toevoegt, wordt je smoothie minder suikerrijk. Lekkere combinaties zijn bijvoorbeeld wortel-gember-appel, spinazie-avocado-sinaasappel of boerenkool – banaan – yoghurt.

Fruitsalade met vanillekorrels

Een glas versgeperst sap bij het ontbijt? Lekker, maar ‘heel’ fruit is gezonder. Met een fruitsalade krijg je ook nog eens makkelijk verschillende soorten fruit binnen. Deze salade kun je zo eten, maar is ook lekker op volkoren beschuit of knäckebröd. Ben je alleen of met z’n tweeën, dan is dit recept prima. Voeg nog wat andere fruitsoorten toe als je met meer personen ontbijt. Een appel in stukjes, plakken banaan, nectarine en bramen bijvoorbeeld. Hoe meer kleur hoe meer verschillende gezonde voedingsstoffen je binnenkrijgt.

Toch een boterham

Heb je toch trek in die ‘ouderwetse boterham’? Pimp ‘m dan. Op je kaas leg je bijvoorbeeld plakken tomaat, rucola en/of komkommer. Ook lekker: geprakte avocado met plakjes ei. Schijfjes appel met kaneel (eventueel gebakken), hummus met gegrilde paprika, geitenkaas met schijfjes peer en walnoten, gerookte kip met mandarijn en walnoten, pindakaas met plakken banaan. En bij voorkeur neem je volkoren brood, vanwege de vezels.