woensdag, 17 augustus 2022

Lunchen zonder brood

Wat lunchen in plaats van brood?

Steeds meer mensen lunchen met minder of geen brood. Alternatieven zijn er ook genoeg: salades, soepen en omeletten met veel groenten. Je kunt eindeloos variëren en je lunch wordt lekkerder, kleurrijker en gevarieerder.

Misschien lukt het je prima als je thuis werkt, maar ook als je op kantoor bent of op pad kun je eenvoudig een lunch zonder brood nuttigen.

De laatste jaren ligt brood nogal onder vuur. Het zou niet gezond zijn, maar laat je niet bang maken. Brood is echt niet schadelijk. Toch kan minder brood eten voordelen hebben. Zo bevat brood veel koolhydraten en daarvan hebben we er niet zo heel veel nodig, zeker niet als je wat kilo’s kwijt wilt.

Een argument is bijvoorbeeld ook dat brood je voeding eenzijdig maakt. Als je ontbijt en luncht met brood en ’s avonds ook nog graag pasta eet, dan eet je wel heel veel graanproducten op een dag, met name tarwe. Dat kan inderdaad best wat gevarieerder.

Opgeblazen buik

Nog een reden voor sommigen om brood te mijden is het gluten. Niet iedereen kan dit eiwit uit brood goed verteren, zeker niet als je gevoelige darmen hebt. Brood weglaten kan dan heel wat krampen of een opgeblazen buik voorkomen.

Tot slot is er nog de kwaliteit van brood. Met name fabrieksbrood staat bol van de toevoegingen, krijgt nauwelijks de tijd om te rijzen en wordt soms ook nog kunstmatig bruin gekleurd om het gezonder te laten lijken. Samenvattend is minder brood eten dus vaak gunstig voor je darmen en je lijn. Maar dat niet alleen: variëren maakt de lunch lekkerder en leuker! Dat bewijzen deze recepten wel:

Dit is een artikel - dat eerder in een andere vorm verscheen - in Plus Magazine april 2021. Abonnee worden van het blad? Dat doet u in een handomdraai!

Bron(nen):