
Getty Images
Lekker voor bij de koffie of als toetje!
Aantal personen
8
Bereidingsduur
30+ minuten
Ingrediënten
- 2 eetlepels vloeibare margarine
- 150 g bloem
- Ca. 1 dl halfvolle melk
- 10 gram verse gist of 1 theelepel gedroogde gist
- 4 eetlepels suiker
- 25 gram amandelen, gepeld
- 750 gram pruimen
- 1 theelepel geraspte sinaasappelschil
- 1 eetlepel (vers) sinaasappelsap
- 2 theelepels kaneel
Voedingswaarden
Energie
190kcal
Eiwit
4 gram
Koolhydraten
30 gram
Vezels
3 gram
Vet
4 gram
Verzadigd vet
0 gram
Zout
40 milligram
Bereiding
- Bestrijk de bakvorm (met een doorsnee van 24 cm) dun met wat van de margarine.
- Zeef de bloem in een kom.
- Verwarm de melk tot lauwwarm en los hierin de gist op.
- Kneed van de bloem, het gistmengsel, de rest van de margarine en 2 eetlepels van de suiker een deeg.
- Rol het deeg uit en bekleed hiermee de bakvorm.
- Hak de amandelen in de keukenmachine fijn en strooi ze over het deeg.
- Was de pruimen, halveer ze en neem de pit eruit.
- Leg de pruimen met de holle kant naar boven op het deeg.
- Laat het deeg op een warme plaats of in een lauwe oven van 50°C 45 minuten rijzen.
- Verwarm de oven op 200°C.
- Roer de geraspte sinaasappelschil door het sinaasappelsap en druppel dit over de pruimen.
- Bak de pruimentaart in 25 - 30 minuten gaar.
- Meng de rest van de suiker met de kaneel.
- Bestrooi de nog warme taart met het suiker-kaneelmengsel. Laat de taart in de vorm gedeeltelijk afkoelen.
- Neem de taart uit de vorm en snijd de afgekoelde taart in punten.
Menusuggestie
Lekker met een kop koffie en als hoofdgerecht witte boontjes in paprikasaus met kabeljauw en broccoli.