Roodlofschuitjes met bloemkoolrijst, linzen, avocado & dukkah

Getty Images

Bij het eten van deze roodlofschuitjes heb je geen bordje of bestek nodig. Dat scheelt weer afwas na je feestje!

Aantal personen 
4

Ingrediënten

  • 150 gram gedroogde groene linzen
  • 4 radijsjes, in fijne reepjes
  • ½ stengel bleekselderij, in dunne boogjes
  • ¼ rode ui, heel fijn gesnipperd
  • 1 friszure appel, ongeschild en in heel kleine blokjes
  • ½ bloemkool, in roosjes
  • ½ theelepel fijn zeezout
  • Handjevol fijngesneden verse peterselie
  • Handjevol fijngesneden verse muntblaadjes
  • 10 blaadjes roodlof
  • 1 rijpe avocado, in plakjes
  • 2 eetlepels zoete dukkah
  • Dressing:
  • Sap en rasp van 2 biologische limoenen
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • ½ eetlepel ahornsiroop
  • 3-4 eetlepels olijfolie
  • ¼ theelepel gerookte-paprikapoeder

Bereiding

  1. Kook de linzen in ruim water gaar volgens de instructies op de verpakking. Giet af en doe in een kom. Meng de linzen met de radijs, bleekselderij, ui en appel.
  2. Klop een dressing van de dressingingrediënten, schenk hem over het linzenmengsel en schep voorzichtig om.
  3. Maak met behulp van een grove rasp of keuken- machine rijstkorrels van de bloemkoolroosjes. Doe de bloemkoolrijst in een vergiet en bestrooi met het zout. Laat 10 minuten staan. Het zout trekt vocht uit de bloemkool.
  4. Doe de bloemkoolrijst in een kaasdoek of schone theedoek zonder zeepluchtjes en knijp er zoveel mogelijk vocht uit. Je kunt de bloemkoolrijst rauw gebruiken of garen door de rijst 1-2 minuten om te scheppen in een droge koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Laat de rijst afkoelen.
  5. Doe de rijst in een royale kom en meng met de fijngesneden munt en peterselie.
  6. Leg de roodlofblaadjes op een mooi bord. Schep een lepel bloemkoolrijst in de schuitjes; druk hem een beetje plat met de bolle kant van de lepel. Schep daarna wat linzensalade op de rijst. Leg er een plakje avocado op en bestrooi met dukkah.

Dit recept komt uit het kookboek Feest voor iedereen.

Auteur