dinsdag, 10 december 2019

Soep van 6 groenten en 'kaas'

Boordevol gezonde groenten
Aantal personen:
4
Bereidingsduur:
25 minuten voorbereiden, 20 minuten bereiden
Ingrediënten:
  • 2 eetlepels (30 ml) extra vergine olijfolie
  • 1 middelgrote ui, fijngehakt
  • 3 grote teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2-3 stengels bleekselderij, fijngehakt
  • 2 middelgrote wortels, geschrapt en gehakt
  • 1 grote stronk broccoli, in roosjes
  • 1 kleine zoete aardappel, geschild en gehakt
  • 1,25-1,5 liter zoutarme groentebouillon, naar behoefte
  • 3-4 eetlepels edelgist, naar smaak
  • Peper en zout, naar smaak (ongeveer 1 theelepel)
  • 1/4 theelepel cayennepeper
  • Wittewijnazijn of vers citroensap, naar smaak (1-2 theelepels)
  • Geroosterde pompoenpitten, om erbij te serveren
  • Supereenvoudige knoflookcroutons, om erbij te serveren

Bereiding

  1. Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui, knoflook en een paar snufjes zout toe en bak alles 3-4 minuten op middelhoog vuur tot de ui glazig is.
  2. Voeg de bleekselderij, wortels, broccoli en zoete aardappel toe. Bak het mengsel onder regelmatig roeren 5 minuten op middelhoog vuur.
  3. Voeg al roerend de bouillon toe. Verwarm de soep tot hij tegen de kook aan is, sluit de pan en laat de soep 12-15 minuten zachtjes sudderen tot de groenten net gaar zijn.
  4. Draai het vuur uit en haal de deksel van de pan. Laat de soep ongeveer 5 minuten enigszins afkoelen.
  5. Schep de soep voorzichtig in een blender. Afhankelijk van het formaat van je blender zul je dit misschien in gedeelten moeten doen. Voeg 3 eetlepels edelgist, 1/2 theelepel zout en cayennepeper (als je dat gebruikt) toe. Je kunt de soep ook met een staafmixer pureren.
  6. Laat de deksel een beetje open zodat de stoom kan ontsnappen en pureer de soep op steeds hogere snelheid tot hij volkomen glad is.
  7. Schenk de soep terug in de pan. Roer hem door en voeg zout naar smaak toe. Voeg zo nodig meer edelgist en zwarte peper en azijn toe.
  8. Schep de soep in kommen. Garneer hem met geroosterde pompoenpitten en croutons.
  9. Schep overgebleven soep in een glazen pot en laat hem afkoelen voor je de deksel erop schroeft. In de koelkast blijft hij 5 tot 7 dagen goed. Als je de soep wilt invriezen vul je een diepvriesdoos tot 2,5 cm van de rand (vanwege het uitzetten). In de diepvries blijft de soep 1 tot 2 maanden goed.

Dit recept komt uit het kookboek Oh she glows - Elke dag van Angela Liddon. De foto is gemaakt door Ashley McLaughlin.