Traybake van reuzenbonen met ratatouillegroenten en pistou

Lekker en gezond recept uit het boek 'Eten als medicijn: hart'

traybake
Overamstel Uitgevers

Deze traybake ontvoert je onmiddellijk naar de Provence, compleet met tsjilpende cicades en de geur van een pijnbomenbos na een warme dag. Mmm! Dit is een van de 75 heerlijke, gezonde recepten uit het boek 'Eten als medicijn: hart' van cardioloog Janneke Wittekoek en kookboekauteur Janneke Vreugdenhil.

Aantal personen 
4 personen
Bereidingsduur 
1 uur

Ingrediënten

  • 2 blikken witte reuzenbonen (à 400 g), afgespoeld en uitgelekt
  • 2 rode uien, geschild, elk in 8 parten
  • 2 rode paprika’s, in stukken
  • 1 aubergine, in stukken
  • 1 courgette, in stukken
  • 4 kleine trostomaten, elk in 4 parten
  • 3 tenen knoflook, in dunne plakjes
  • 2 el rozemarijnnaaldjes, grof gesneden
  • 1 rode chilipeper, in ringetjes
  • snuf chilivlokken
  • zout en peper
  • 4 el olijfolie
  • Voor de pistou*:
  • 80 g pijnboompitten
  • 40 g basilicum
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 100 à 125 ml olijfolie
  • Benodigdheden:
  • keukenmachine

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Doe de bonen, alle groenten, de knoflook, rozemarijn, chilipeper en chilivlokken, vier eetlepels olijfolie, een goeie snuf grof zout en een snuf peper in een schaal en hussel. Verdeel het mengsel over twee met bakpapier beklede bakplaten.
  3. Schuif de bakplaten in de oven en laat 45 à 60 minuten roosteren, tot de groenten zacht zijn en de bonen juist een beetje knapperig. Wissel de bakplaten halverwege even om, zodat ze allebei evenveel boven- en onderwarmte krijgen.
  4. Rooster voor de pistou de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze mooi lichtbruin zijn. Houd een stuk of 12 blaadjes basilicum apart. Doe de rest van de basilicumblaadjes, de knoflook en de helft van de pijnboompitten in de mengkom van de keukenmachine en pulse een paar keer. Schenk vervolgens terwijl de machine draait, in een straaltje, zoveel olie bij als nodig is voor een lopende saus. Proef en maak de pistou op smaak met zout en peper.
  5. Schep de bonen en groenten over op een serveerschaal (of zet gewoon de bakplaat op tafel). Strooi er de rest van de pijnboompitten en de achtergehouden basilicumblaadjes over. Geef de pistou apart erbij.

*Pistou is de Provençaalse variant van Italiaanse pesto. Het is feitelijk dezelfde saus, alleen gaat er geen Parmezaanse kaas in.

Cardioloog Janneke Wittekoek en kookboekauteur Janneke Vreugdenhil hebben de handen ineengeslagen, met hun boek 'Eten als medicijn: hart'. Want goed voor je hart zorgen doe je met de juiste voeding- en leefstijladviezen én door de theorie meteen in de praktijk te brengen.

Lees ook: Je hart gezond houden? Zo doe je dat volgens cardioloog Janneke Wittekoek

Probeer ook eens deze recepten uit het boek:

Auteur