maandag, 27 juni 2022

Video: hoe maak je zuurdesembrood?

Zelf zuurdesembrood maken, is leuk om te doen. Je hebt er wel wat tijd voor nodig. Niet gek dus dat met al dat thuiszitten de laatste tijd steeds meer mensen zelf zuurdesembrood zijn gaan bakken. Om zelf zuurdesembrood te bakken, heb je een zuurdesemstarter nodig. Die kun je zelf maken of kijk of je van iemand een starter kunt krijgen.

Ingrediënten

  • 100 g zuurdesemstarter
  • 525 g volkorenmeel
  • 9 gram zout
  • Beetje bloem om te bestuiven

Bereiding

Dag 1: Maak een voordeeg

Voeg 75 ml handwarm water bij de zuurdesemstarter en roer dit los. Doe 75 gram van het volkorenmeel erbij en roer tot een beslag/deeg. Laat dit 4 uur staan op kamertemperatuur.

Maak het deeg deel 1:
Los het voordeeg op in 300 ml handwarm water. Voeg de resterende 450 gram meel toe. Roer goed om en laat het geheel 30-60 minuten op kamertemperatuur staan.

Maak het deeg deel 2:
Los het zout op in een klein beetje warm water. Doe dit bij het deeg en kneed het met de handen door. Het deeg is erg nat. Kneed 10 minuten goed door en je zult merken dat het deeg meer en meer vocht opneemt en soepeler wordt en op den duur niet meer plakt. Je kunt het kneden ook door een keukenmachine laten doen. Doe het deeg in een met bloem bestrooide kom,  dek af met een vochtige theedoek, en laat het 3 uur rijzen op kamertemperatuur.

Maak het deeg deel 3:
Bestuif het werkblad met wat bloem, leg het deeg erop. Druk het plat en vouw het aan alle kanten naar binnen. Draai het deeg om zodat de vouwnaden onder liggen en duw aan de zijkanten tegen het deeg zodat je een bolle vorm krijgt. Doe het deeg in een deegmandje of een kom die je bestrooid met wat bloem. Zet het deeg afgedekt met een theedoek in de koelkast. Laat daar minimaal 12 uur staan.

Dag 2:

Deeg afwerken deel 1:
Haal het deeg uit de koelkast en laat het 1 uur op kamertemperatuur staan. Zet de oven op 250 °C en zet een ovenvaste braadpan (type Creuset) voor 1 uur in de oven.

Brood bakken:
Haal de warme pan uit de oven en zet de oven terug naar 210° C. Bestrooi het deeg met wat bloem en leg het met de vouwnaad naar beneden in de warme pan. Snij het brood aan de bovenkant open met een scherp mes. Besprenkel het brood met wat water (kan ook goed met een plantensproeier). Doe de deksel op de pan en plaats de pan in het midden van de oven. Bak 25 minuten met de deksel op de pan. Haal de deksel eraf en bak het brood nog 25 minuten. Let er de laatste minuten op dat het brood niet te donker wordt. Laat het brood afkoelen.

Dit is een recept van www.puurgezond.nl

Bereidingsduur

15 minuten bereidingstijd (over 8-10 dagen verspreid)