Video: zo maak je een zuurdesemstarter

Getty Images

Om zuurdesembrood te maken, heb je een zuurdesemstarter nodig. Dit is een gefermenteerd deeg dat melkzuurbacteriën bevat. Deze bacteriën zorgen voor 'lucht' in het deeg en geven het zuurdesembrood de typische zure smaak.

Bereidingsduur 
15 minuten bereidingstijd (over 8-10 dagen verspreid)

Ingrediënten

  • 400-500 gram (volkoren)meel
  • Schone glazen pot met deksel (weckpot is handig)

Bereiding

Dag 1:  Doe 50 gram meel in de glazen pot en roer er 50 gram handwarm water (ca 30 graden) door. Zet dit “startermengsel” weg op kamertemperatuur met de deksel schuin op de pot (niet afsluiten).
Dag 2:  Roer 50 gram meel en 50 ml handwarm water door het startermengsel . Zet dit weg op kamertemperatuur met de deksel schuin op de pot (niet afsluiten).
Dag 3: Je ziet nu waarschijnlijk dat er belletjes in het deeg zitten en het mengsel gaat wat zuurder ruiken. *Haal 100 gram van het mengsel uit de pot en gooi dit weg (zet de pot op een weegschaal en haal zoveel weg tot de weegschaal 100 gram minder aangeeft). Roer 50 gram meel en 50 ml handwarm water door de rest van het startermengsel in de pot. Zet dit weg op kamertemperatuur met de deksel schuin op de pot (niet afsluiten).
Dag 4 tot en met 8/10:
Herhaal dagelijks vanaf *. Je zult merken dat het eerst lijkt alsof je starter op dag 3 of 4 helemaal niets meer doet. Maar heb geduld en blijf doorgaan. Uiteindelijk gaat de starter zoveel gas vormen dat het qua volume verdubbelt. Dan is je zuurdesemstarter klaar. Om te weten of je starter genoeg rijst in de pot, kun je vanaf dag 2 op het niveau van de starter na mengen een elastiekje doen. Zo zie je heel goed wanneer je starter klaar is.

Vanaf de dag dat je starter in volume verdubbeld is, kun je met de starter zuurdesembrood bakken. Gebruik een deel van de starter hiervoor. De rest kun je weer voeden volgens bovenstaand schema met 50 gram meel en 50 ml handwarm water per dag. Als je de starter in de koelkast bewaart, kun je het voeden terugschroeven naar 1 keer per 3 dagen. Dit is bijvoorbeeld handig als je wat minder frequent een zuurdesembrood wilt bakken. Je kunt hiermee eindeloos doorgaan. Sommige mensen hebben starters die al jaren oud zijn. Het startermengsel kan wel 1 maand zonder voeden in de koelkast overleven. Wil je de starter weer gaan gebruiken, ga de starter dan voeden volgens het schema en bewaar buiten de koelkast.

Tips:


Starter rijst niet?

  • Je zit nog te vroeg in het proces: ga gewoon door
  • De verhouding is niet goed. Je laat te veel starter in de pot, gooi echt elke dag 100 gram weg.
  • Je starter staat te koud

Er komt een laagje water op de starter?

  • De starter staat te warm (kamer temperatuur: 19-20 graden is ideaal)

Dit is een recept van www.puurgezond.nl

Auteur