Waarom je vaker een blikje of potje groente moet opentrekken

Dit wist je nog niet over groenteconserven

Getty Images

Vrijwel iedereen heeft thuis wel een basisvoorraadje potjes, blikjes en pakjes in de voorraadkast. Ideaal voor wanneer je geen tijd of zin hebt om naar de supermarkt te gaan of wanneer je onverwachts eters krijgt. Toch voelen veel mensen zich schuldig wanneer ze naar een potje of blikje groente grijpen. Terecht of niet? Nee dus! Dit wist je niet over groenteconserven.

De naam conserven is voor sommige mensen verwarrend, omdat ze denken dat die van conserveermiddelen komt. Niets is echter minder waar; de naam betekent eigenlijk 'geconserveerd' of 'verduurzaamd' en dat past natuurlijk prima in deze tijd. Consuminderen, het tegengaan van voedselverspilling en het verkleinen van je ecologische voetafdruk is immers belangrijk vandaag de dag. Maar hoe toepasselijk de naam ook is, eigenlijk omschrijft de term 'vers verwerkte groenten' de inhoud van pot of blik het beste.

Een prima aanvulling op vers

Groenten in blik of pot worden geoogst als ze goed rijp zijn en binnen enkele uren gewassen, gesneden, verhit en luchtdicht verpakt. Vaak zijn de groenten direct na de oogst al binnen vier tot zes uur helemaal verwerkt, zonder gebruik van conserveermiddelen. Omdat dit zo snel gaat, gaan er vrijwel geen vitaminen verloren en eenmaal goed verpakt in blik of pot verliezen de producten nauwelijks voedingsstoffen. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dan ook dat groenten uit blik, pot en diepvries wat betreft de gehaltes vitaminen en mineralen nauwelijks onderdoen voor verse groenten. Groenteconserven en vers gaan dus prima hand in hand in een gezond voedingspatroon.

 

Hoe zit het nu met suiker en zout in conserven?

De fabrikanten van vers verwerkte groenten zijn al sinds 2012 druk bezig met het stapsgewijs verminderen van de hoeveelheid suiker en zout in hun producten. Sinds 2018 bevatten zomergroenten zoals sperziebonen, wortels, mais, doperwten en jonge kapucijners zelfs helemaal geen suiker meer en slechts een snufje zout. Alleen aan rode kool en rode kool met appeltjes wordt nog suiker toegevoegd, als tegenhanger van de azijn. Maar ook de wintergroenten komen dit jaar aan bod voor suiker- en zoutreductie. Aan het overgrote deel van de vers verwerkte groenten in blik en pot wordt dus  geen zout of suiker meer  toegevoegd.

Gezond en snel aan de 250 gram groenten

Je kunt dus wel stellen dat het onterecht is dat groenteconserven soms een minder gezond imago hebben dan verse groenten. Sterker nog: er is nauwelijks verschil in voedingswaarde tussen deze vers verwerkte groenten en verse groenten. Als je dan weet dat we in Nederland  per persoon dagelijks maar 137 gram groenten eten, in plaats van de aanbevolen 250 gram, ligt de eenvoudige oplossing voor de hand. Vers verwerkte groenten kunnen je namelijk op een makkelijke manier helpen aan die 250 gram te komen. De inhoud van een potje of blikje is al helemaal klaar, je hoeft het niet meer te koken of te snijden, dus het is een snelle, makkelijke toevoeging aan iedere maaltijd. Voeg bijvoorbeeld eens champignons uit blik toe aan je lunch, gooi een potje mais door je soepje of strooi wat kikkererwten over je salade (deze salade met avocado, tomaat, feta en kikkererwten bijvoorbeeld). Lekker én gezond!

Salade met avocado, tomaat, feta en kikkererwten. Check hier het recept!

Getty Images

 

 

Auteur