zondag, 7 augustus 2022

'Uv-straling kan zorgen voor permanente oogschade'

Op een zonnige dag in de besneeuwde bergen is de uv-straling tien keer hoger dan in Nederland. Een overdosis uv-straling verhoogt het risico op een oogaandoening. Daarvoor waarschuwt het Oogfonds.

"Terwijl 95 procent van de mensen zich er van bewust is dat uv-straling schade aan de huid kan opleveren, weet slechts 7 procent dat dit ook geldt voor de ogen", vertelt Edith Mulder, directeur van het Oogfonds. "Blootstelling verhoogt het risico op een oogziekte. Goede oogbescherming tijdens de wintersport is echt nodig om ervoor te zorgen dat je ook op latere leeftijd nog goed kunt zien."

Oogziekte

Wie zijn ogen langdurig niet goed beschermt, verhoogt daarmee het risico op maculadegeneratie (MD) en cataract (staar); twee van de meest voorkomende oogziektes bij ouderen in Nederland. Ook op bewolkte dagen is een ski- of zonnebril met honderd procent uv-filter nodig. De helft van de straling dringt door het wolkendek heen. Kinderogen zijn extra kwetsbaarder voor uv, dus voor hen is goede bescherming extra belangrijk.

Sneeuwblindheid

Een acuut gevolg van blootstelling aan teveel uv-staling is sneeuwblindheid. Dit is een vorm van hoornvliesontsteking waarbij de ogen rood worden en de oogleden opzwellen. De ogen zijn dan als het ware verbrand door de zon. Sneeuwblindheid is erg pijnlijk en een flinke domper op de vakantievreugde. Gelukkig verdwijnen deze klachten normaal gesproken na enkele dagen en ontstaat geen permanente schade aan de ogen.

Bron(nen):